Fotogalerij: Nelson Mandela overleden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

De Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela is overleden. De vrijheidsstrijder en Nobelprijswinnaar werd 95 jaar.

Nelson Mandela werd geboren in 1918 in een klein dorpje in Zuid-Afrika. De zoon van het plaatselijke stamhoofd had al jong een groot gevoel voor rechtvaardigheid en droomde van een leven als advocaat. De blanke regering die in Zuid-Afrika tussen 1948 en 1990 de macht had was voor apartheid. De zwarte bevolking leefde gescheiden van de blanke en had minder rechten. Zwarte mensen mochten bijvoorbeeld niet voorin de bus zitten.

Gevangen
Mandela, ondertussen inderdaad advocaat, kwam met de ANC-partij tegen deze onderdrukking in opstand. Voor die vrijheidsstrijd heeft hij 27 lange jaren van zijn eigen vrijheid moeten inleveren. In 1964 werd hij opgesloten in een cel op het zwaarbewaakte Robbeneiland. Mandela werd ervan verdacht dat hij het apartheidsregime met geweld omver wilde werpen.


Nelson Mandela laat Bill Clinton zijn oude cel zien, waar hij achttien van zijn 27 jaren achter tralies heeft doorgebracht (Foto EPA, 1998)

President
Toen Mandela in 1990 vrij kwam, gaf hij een onvergetelijke speech waarin hij aandrong op samenwerking tussen de twee rassen. In 1994 werd de wijze Mandela tot allereerste zwarte president gekozen, een rol die hij vijf jaar vervulde.


Nelson Mandela begroet aanhangers, vlak voor de verkiezingen in 1994 (Foto AFP)

Longonstekingen
De laatste jaren bracht Mandela door in zijn geboortedorp om er, omringd door zijn grote familie, zijn oude dag door te brengen. De afgelopen tijd werd hij meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis met longontstekingen en nierfalen.


Bij zijn oude huis in Johannesburg legden mensen de laatste weken stenen neer met gelukswensen om hun medeleven te tonen (Foto AFP)


Wist je dat Mandela meerdere vredesprijzen in zijn kast heeft staan, waaronder de Nobelprijs voor de Vrede? Die ontving hij 1993 samen met Fredrik de Klerk (rechts op de foto), die Mandela voorging als president van Zuid-Afrika (Foto AFP)


Wist je dat Mandela’s gevangenisnummer 46664 later de naam zou worden van een aidsbestrijdingsproject? Dat startte Mandela toen zijn zoon Makgatho in 2005 aan de ziekte overleed. (Foto EPA)


Wist je dat Mandela daarvoor al concerten organiseerde om geld op te halen voor aidsbestrijding? Daar zongen ook Bono en Beyoncé (foto). (Foto EPA)

(DATUM 5 december 2013)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren