Grote zoektocht naar verdwenen vliegtuig

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Waar is vlucht MH370 gebleven? Dat is nog steeds de vraag. Het is nu ruim een week geleden dat de Boeing 777 ergens tussen Maleisië en Vietnam raadselachtig van de radar verdween. De zoektocht naar het vliegtuig en de 239 inzittenden wordt steeds uitgebreider.

Het vliegtuig zou van Kuala Lumpur in Maleisië naar Peking in China vliegen. Maar het is daar nooit aangekomen. De internationale zoekactie die gestart werd, is steeds groter aan het worden. Eerst zochten China, de VS, Vietnam en Maleisië met tientallen schepen, radarvliegtuigen, helikopters en satellieten op de Zuid-Chinese zee, op land en in de Straat van Malakka. Maar afgelopen weekend werd bekend dat er een kans is dat de communicatieapparatuur aan boord met opzet is uitgezet.

Groter zoekgebied
Om dat te kunnen doen moet je veel verstand hebben van de apparatuur. Daarom is het onderzoek uitgebreid naar de piloot en zijn copiloot. Hadden ze problemen? Hebben zij hun eigen toestel en de passagiers gekaapt? Bovendien kan het vliegtuig na een scherpe bocht te hebben gemaakt nog urenlang verder zijn gevlogen. Richting Kazachstan. Of richting de Zuid-Indische Oceaan. Dat blijkt uit opgepikte signalen. Wellicht is de Boeing daarna pas gecrasht. Of misschien veilig geland? Zeker is dat door de nieuwe theorie het zoekgebied vele miljoenen kilometers groter is geworden. En de zoektocht nog meer een haast onmogelijke missie.

(17 maart 2013)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren