Habemus papam, we hebben een paus

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

Hij is 76 jaar, komt uit Argentinië en luisterde naar de naam Jorge Mario Bergoglio. Totdat hij woensdagavond werd gekozen tot de nieuwe paus: Franciscus de eerste.

Sinds dinsdagmiddag keek de hele wereld ingespannen naar een schoorsteentje in het Vaticaan. Daar waren 115 kardinalen bijeen om een opvolger te kiezen voor paus Benedictus de zestiende, die vorige maand aftrad. Woensdagavond om 19.06 uur was er witte rook, die aangaf dat een nieuwe paus gekozen was. Dat was verrassend snel. Maar de keuze voor de nieuwe paus was een nog veel grotere verrassing. ‘Habemus papam’ (we hebben een paus), liet een voor deze taak aangewezen kardinaal weten. ‘Het is kardinaal Bergoglio en hij zal heten Franciscus de eerste.’

Eenvoudig
Bijna niemand had deze 76-jarige Argentijn genoemd als kandidaat-paus. Even later kwam Bergoglio, die zelf koos voor de naam Franciscus, naar buiten. Meteen bleek dat hij een eenvoudig man is, die dicht bij gewone mensen wil staan. Hij zei simpel ‘buona sera’ (goedenavond). Verder zei hij de eenvoudige gebeden ‘Onze Vader’ en ‘wees gegroet’ op, wenste de wereld broederschap toe, zegende iedereen, zei ‘goedenacht en welterusten’ en verdween weer naar binnen.

Wat voor paus zal Franciscus worden? Lees vrijdag meer in 7Days.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren