Het leven is vurrukkelluk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

De leeslijsttip van Liefke (16) is Het leven is vurrukkelluk van Remco Campert, een luchtig verhaal over twee flierefluitende studenten.

'Het leven is vurrukkelluk is een grappig verhaal met veel humor. Ik wilde alvast een boek voor mijn lijst lezen maar de meeste Nederlandse boeken zijn zo zwaarmoedig en serieus. Deze leek me veel vrolijker. Het is een komisch verhaal over twee studenten, Mees en Boelie, die maar wat aankletsen. Ze gaan een middagje naar het park en komen daar een meisje tegen, Panda. Ze nemen haar mee voor een ijsje, komen weer andere vrienden tegen en maken van alles mee zonder dat het echt ergens heen gaat. Het hele verhaal speelt zich binnen één dag af.

Remco Campert heeft alles opgeschreven zoals je het hoort, in spreektaal. Dat leest heel apart. Tegenwoordig zie je dat wel vaker, maar in 1961 was dat iets nieuws. Mees en Boelie doen allerlei dingen die niet mogen. Ze kopen drank, gaan zomaar ergens naar binnen, beroven een oude man. Nu is dat geinig om te lezen, ik kan me voorstellen dat het toen best schokkend was. Het was nog de tijd van de verzuiling, met veel strenge regels. Dit boek gaat daar recht tegenin.’

Het leven is vurrukkelluk
Remco Campert
De Bezige Bij, € 10,-, 153 blz. (15+)
Moeilijkheidsgraad: 3

In deze rubriek vertellen lezers over een boek dat zij voor de leeslijst Nederlands of voor een schoolopdracht hebben gelezen. De moeilijkheidsgraad verwijst naar de leesniveaus van Lezenvoordelijst.nl. Check voor je een boek voor school gaat lezen even wat de regels zijn, want die zijn overal weer anders.

(16 december 2014)

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten