The Hundred-Foot Journey

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Een flinke scheut romantiek, een royale hoeveelheid Frans platteland, een snufje verdriet, een vleugje humor en heel erg veel lekker eten. Voilà, de ingrediënten voor de fijne wegdroomfilm Hundred-Foot Journey.

De Indiase familie Kadam belandt bij toeval in het idyllische Zuid-Franse dorpje Saint-Antonin-Noble-Val. Ze besluiten er te blijven en een Indiaas restaurant te openen. Zoon Hassan gaat er vol passie aan de gang als chef-kok.

Honderd stappen verder (de titel!) ligt alleen al een ander restaurant. De eigenaresse daarvan, Madame Mallory, is niet blij met haar nieuwe overburen. Het protserige, luidruchtige Indiase eettentje zit de allure van haar sterrenrestaurant nogal in de weg. En als Hassan dan ook nog bevriend raakt met Marguerite, de mooie sous-chef van het sterrenrestaurant, wordt het allemaal wel erg ingewikkeld.

Oprah
De film is onder anderen geproduceerd door Oprah Winfrey en Steven Spielberg. Het verhaal is gebaseerd op de bestseller van Richard Morais. Hundred- Foot Journey is een fijne feelgood-film waarin veel verschillende verhalen samenkomen: dat van een emigrantenfamilie vol gedoe, liefdesperikelen en een clash tussen verschillende culinaire tradities.

Het romantische verhaal wordt nog eens extra ondersteund door de mooie beelden. Het Franse platteland met pittoreske dorpjes vol kleurrijke markten maakt het allemaal nog sprookjesachtiger. De jonge Manish Dayal acteert geweldig in zijn eerste écht grote hoofdrol als Hassan.

Happy end
Ook Oscarwinnares Helen Mirren overtuigt als de stugge Madame Mallory die langzaam ontdooit en helemaal niet zo’n bitch blijkt als ze eerst lijkt. Het happy-end van de film voel je al van mijlenver aankomen, maar wat geeft dat als je met een vette glimlach de bioscoop uit loopt?

Zorg wel dat je voor het bekijken van deze film goed gegeten hebt. De gigantische hoeveelheid luchtige omeletten, kaasplateaus, curry’s, romige sauzen en chocolade-desserts die in slow-motion voorbij komen, doen je constant watertanden. Daar helpt zelfs geen XL-bak popcorn tegen. De kans dat je je na afloop niet kunt bedwingen een broodje shoarma of een Turkse pizza te kopen, is groot. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

Cijfer: 8
The Hundred-Foot Journey
Regisseur: Lasse Hallström
Met: Hellen Mirren, Manish Dayal, Charlotte le Bon
+ prachtige beelden van Frankrijk en eten
- een beetje voorspelbaar


(10 oktober 2014)
DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren