Hunger Games-groet verboden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

De groet die door District 12 in The Hunger Games wordt gebruikt om respect te tonen, is in Thailand nu verboden. Demonstranten gebruiken het gebaar met drie vingers tegen elkaar als protest tegen de staatsgreep door het leger.

In Bangkok wordt al een half jaar gedemonstreerd
tegen de regering. Minister-president Yingluck Shinawatra moest begin mei aftreden vanwege machtsmisbruik. In juli zouden er nieuwe verkiezingen zijn. Maar het leger pleegde twee weken geleden een staatsgreep, ‘om het land snel terug te laten keren naar normaal’.

Meer dan vijf
Het is de negentiende coup in 82 jaar en veel Thai staan er niet achter. Ze roepen op tot democratie en vrijheid van meningsuiting. Daarbij gebruiken ze niet alleen spandoeken, maar ook het teken voor respect uit het onderdrukte Disctrict 12 in The Hunger Games. Dat ziet het leger niet zitten. Iedereen die het gebaar in een groep van meer dan vijf mensen maakt en bevelen om de hand te laten zakken negeert, wordt opgepakt.

Vrijheid
Waar het gebaar van de Thaise demonstranten precies voor staat, is niet helemaal duidelijk. Sommigen leggen het uit als vrijheid, verkiezingen en democratie. Anderen zien er een verwijzing in naar de waarden uit de Franse revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Een derde uitleg is 1: geen staatsgreep, 2: vrijheid en 3: democratie.

Wanneer Rue in de eerste film overlijdt, bewijst Katniss haar de laatste eer met het gebaar. District 11, waar Rue vandaan komt, doet daarop hetzelfde.

Een demonstrant legt uit waar het gebaar voor staat. Volgens de legerwoordvoerder leidt het tot sociale onrust en is het daarom verboden.

(4 juni 2014)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren