Infiltrant

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Zijn criminelen altijd door en door slecht? En hebben politieagenten die zich netjes aan de wet houden het standaard bij het rechte eind? Of is de verhouding goed/slecht niet altijd zo zwart-wit? De Nederlandse speelfilm Infiltrant zit vol met dit soort vragen.

Infiltrant vertelt het verhaal van politieman Samir (Nasrdin Dchar): een kind van een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader. Samir heeft altijd tussen twee culturen geleefd. Nadat hij een arrestant heeft aangevallen, wordt hij als agent geschorst.

Samir krijgt echter een tweede kans door te infiltreren in een beruchte Marokkaanse drugsfamilie. In plaats van dat hij in een gewelddadige, rauwe boevenbende terechtkomt, wordt hij warm binnen die familie opgenomen en voelt hij zich meer thuis dan misschien wel verstandig is voor een infiltrant.

Verrassende draai
Dat dilemma is ook in de manier van filmen duidelijk te zien. Het ene moment is de film hard en vol geweld, het volgende is alles gezellig, warm en feestelijk. Het verhaal is niet enorm origineel. Een infiltrant die tijdens zijn geheime werk voor lastige dilemma’s komt te staan, is zelfs een behoorlijk filmcliché. Maar Infiltrant geeft uiteindelijk toch nog wel een verrassende draai aan die enigszins standaard opzet.

 Als kijker word je langzaam meegetrokken in het dilemma waar Samir mee worstelt. Kiest hij voor zijn werk als politieagent of zwicht hij voor de vriendschap en warmte die een criminele familie hem biedt?

Weinig diepgang
Jammer is dat je als kijker vooral te maken krijgt met de keuzes die Samir maakt, maar dat je hem verder nauwelijks leert kennen. Hij blijft voor je gevoel een beetje op afstand omdat je weinig mee krijgt van zijn emoties en gedachten.

 Dat geldt trouwens niet alleen voor Samir maar eigenlijk voor alle personages. Zo is zijn moeder terminaal ziek. Best erg, zou je zeggen maar het blijft nogal in het midden hangen wat Samir daar van vindt en of hij daar verdriet van heeft. Het wordt zelfs niet eens duidelijk wat ze precies onder de leden heeft. En dat is meteen het grootste bezwaar van Infiltrant: er is meer dan genoeg drama in de film, maar echt diep raken wil het niet. 

Cijfer: 6 + bij vlagen best spannend - weinig emotie of diepgang in karakters Infiltrant Regie: Shariff Korver Met: Nasrdin Dchar, Rachid El Ghazaoui, Walid Benmbarek Kijkwijzer: 12, geweld, angst, grof taalgebruik

Ook Leander zag Infiltrant. Zijn recensie lees je hier.

(23 oktober 2014)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren