Italië weet het even niet meer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Het Italiaanse kabinet raakte in december de meerderheid in het parlement kwijt. Daarom mocht heel Italië zondag en maandag naar de stembus. Maar een nieuwe meerderheid is er niet mee gevonden.

Vier partijen vochten de afgelopen tijd om de stem van het volk. Daarbij moesten ze niet alleen hun best doen om in de Kamer van Afgevaardigden te komen, maar ook in de Senaat. Best lastig, want de partij met de meeste stemmen krijgt een aantal bonuszetels en deze zetels worden voor de Senaat per regio bepaald.

Twee winnaars
Door deze bonuszetels heeft de linkse Democratische Partij van Pier Luigi Bersani de meerderheid van de zetels in de Kamer gehaald, maar gaat Silvio Berlusconi’s rechtse partij Volk van de Vrijheid er in de Senaat met de meeste zetels vandoor. Een opvallende nieuwkomer is de partij van komiek Beppe Grillo. Zonder tv-optredens (die boycotte hij), maar met bijzondere stunts (zoals naar Sicilië zwemmen) wist hij een kwart van de bevolking te overtuigen om op zijn populistische Beweging 5 Sterren te stemmen. De centrumpartij van Mario Monti, de huidige premier, haalde de minste stemmen.

Wat nu?
Het is door het verschil in winnaars tussen de Kamer en de Senaat lastig om een regering te vormen. Om beslissingen te nemen, moet de regering in beide kamers een meerderheid achter zich hebben. Veel media lieten na de uitslag het woord ‘onregeerbaarheid’ vallen. Sommige journalisten en politici voorspelden al een tweede stemronde. President Giorgio Napolitano wil daar niets van weten. Volgens hem moeten de partijen maar eens goed de tijd nemen om alle opties te bespreken. Dat de partij van Grillo zo groot is geworden kan daarbij nog eens lastig zijn. De komiek lijkt met niemand te willen samenwerken.

(26 februari 2013)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren