Kerstman is racisme?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

In Nederland en zelfs daarbuiten was de racismediscussie over Zwarte Piet dit jaar steviger dan ooit. Met de kerstdagen in aantocht stellen nu ook steeds meer Amerikanen vragen over de Kerstman. Want een blanke man, is dat wel leuk voor iedereen?

Aisha Harris groeide op met twee Kerstmannen: eentje blank en gezellig, en eentje donker en gezellig. ‘Hij neemt de kleur aan van het gezin dat hij op dat moment bezoekt’, zei haar vader. Maar Harris geloofde hem niet en baalde dat ‘haar’ Kerstman niet de ‘echte’ was, schrijft ze in een column op Slate. Ze wil dat het beeld van de Kerstman beter past bij alle kinderen. Daarom stelt ze voor het probleem voor eens en altijd op te lossen en de bleke goedzak te vervangen door een lieve pinguïn. ‘Mensen houden van pinguïns’, schrijft ze.

‘Net zo blank als Jezus’
Belachelijk, vindt Fox-presentatrice Megyn Kelly het idee van Harris in een discussie in haar show. ‘Voor de kinderen die thuis kijken: de Kerstman ís blank, maar deze persoon wil dat we ook een zwarte Kerstman hebben, daarom bespreken we het’, zegt ze in de camera. ‘Alleen maar omdat het je ongemakkelijk maakt, betekent niet dat het moet veranderen’, zegt ze later in de discussie. ‘Jezus was ook een blanke man. Hij was een historisch figuur, dat is een feit dat we kunnen bewijzen. Hoe kun je dan midden in het verhaal de Kerstman van blank naar donker veranderen?’ Het leverde Kelly veel boze reacties op, waardoor ze later haar excuses aanbood en zei dat ze een grapje maakte over de Kerstman.


Verpeste kerst

Harris is niet de enige die moeite heeft met een blanke Kerstman. Brugklasser Christopher uit New Mexico droeg vorige week net als zijn klasgenoten kerstkleren naar school. Maar een docent vond dat de jongen zijn nepbaard en kerstmuts af moest doen, ‘want de Kerstman is blank’. De leraar heeft later zijn excuses aangeboden, maar het was al te laat: Christopher wil niets meer met kerst te maken hebben.

Wat vind jij: zou de Kerstman moeten veranderen om het feest voor iedereen even leuk te maken? En is een pinguïn dan de juiste oplossing?

(18 december 2013)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren