Lotte over touwtjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

Ik heb mijn hart verpand aan House of Cards: de bejubelde Netflix-serie over democraat Francis Underwood, die zich op een meedogenloze manier een weg naar de top in het Amerikaanse Witte Huis baant.

Al weken probeer ik zoveel mogelijk tijd thuis op de bank door te brengen. Ik ben steeds weer in shock van het geslepen, verdorven én geniale karakter van Underwood, zoek online van welke merken Claires oogverblindende jurken zijn en heb al meerdere malen gedroomd dat ook ík in het Witte Huis werk.
House of Cards is bovendien goed voor je kennis van de Amerikaanse politiek. Zo wist ik tot een paar weken geleden niet wat een ‘whip’ was.

In de serie is president Garrett Walker niet meer dan een marionet. Het hele circus van  adviseurs en andere konkelaars om hem heen trekt aan de touwtjes. Je ziet dat het aantal inzichten dat de president wordt opgedrongen hem duizelt en verlamt. Wie hij moet vertrouwen, weet hij niet. Hij lijkt meer een mascotte dan een leider.

Toen Obama maandag op Schiphol aankwam, zat ik aan de livestream van de NOS gekluisterd. Met zijn hartveroverende glimlach stapte de Amerikaanse president het vliegtuig uit. Toen ik dat beeld zag, was ik stikjaloers op de mannen onderaan de trap, op de helikopterpiloot die hem mee naar het Museumplein nam, op iedereen die wél een live glimp opving van een van de machtigste mannen van de wereld. Maar tegelijkertijd spookte door mijn hoofd: ‘Hoe machtig is hij eigenlijk? Zit in zijn gigantische gevolg ook een Underwood of misschien zelfs wel tien? Zou Obama in tegen stelling tot de president in House of Cards echt een vette vinger in de pap hebben? Of trekken er vooral andere poppetjes aan zijn touwen? En als dat zo is, is dat dan erg?

Wil jij reageren? Laat dan hieronder je reactie achter.

Lotte is de hoofdredacteur en schrijft ook nog filmrecensies voor 7Days en Kidsweek. Haar haren gaan recht overeind staan als mensen naast haar oor appels eten, en kauwgom of chips met hun mond open. Gelukkig wordt ze van Amerika, haar eerste boek (Heimwee naar Hagelslag), kostuumdrama’s, sushi en stinkende kazen.
DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren