Meebrullen, hossen of kromme tenen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

Geen WK voetbal zonder WK-hits! Of nou ja, hits... Nederlandse artiesten hebben zich de afgelopen tijd in het zweet gewerkt om dé oranje plaat te maken. Gerard Joling vloog voor de opnames van zijn videoclip naar Rio (en brak een teen), Gordon wappert in een glitterpak met sambaballen en ook Roy Donders heeft zijn keel gesmeerd. Wie komt het best uit de verf?

Saai en vol clichés

Nederland wordt kampioen van Jan Smit en Johnny de Mol was het eerste voetballiedje van dit jaar dat in de hitlijsten kwam. Terecht? Nee. De muziek is sloom, saai en ouderwets. En dan de tekst. Er zitten welgeteld nul originele vondsten in. Ieder rijmwoord zie je al mijlenver aankomen. Beker - zeker… Gaap… Legioen - kampioen en ga zo maar door. Zzz… Best swingend gegalm Met de steun van Roy Donders en supermarktketen Jumbo is het net wat makkelijker om een hitje te scoren, moet René Froger gedacht hebben. En hij kwam ook nog met best een aardig liedje op de proppen: Juich voor Nederland. Dat gegalm van Froger moet je maar net liggen, maar toch is het niet slecht gedaan. Makkelijk mee te zingen, best swingend en toepasselijk Zuid-Amerikaans ritme.  Meedeinen en brullen Met Viva Hollandia heeft Wolter Kroes één van de grootste voetbalknallers in zijn zak zitten. Logisch dus dat hij het nu weer met een nieuwe deun probeert. Minder hossen en meer meedeinen is het idee achter Oranje verover. Bij het refrein ga je dat al snel doen, het ‘Ooh ooh’ brult lekker makkelijk mee. Wel jammer dat de coupletten een beetje suf zijn. 


Aanstekelijk plaknummer
Gerard Joling en voetbal is niet direct een logische combinatie. Maar vraag de zanger voor een WK-nummer en hop, hij schudt een aanstekelijke tune uit zijn mouw. Na één keer luisteren heb je het in je hoofd en heb je zin om mee te hummen. Of zingen, want zo moeilijk is de tekst niet. ‘Rio, wij gaan winnen, Rio whohooo! Met Van Gaal, de Admiraal.’ Minpuntje: Van Gaal wordt in de voetbalwereld nóóit de Admiraal genoemd. En over São Paulo en Porto Alegre, de andere speelsteden van Oranje, wordt met geen woord gerept. Ach, een kniesoor die daar op let. 

 
Polonaise-proof
Het nummer Sambabal van Gordon is vrolijk en leent zich fantastisch voor een polonaise. Maar als het WK ten einde is of wanneer Nederland eruit ligt, zal geen haan meer naar deze inwisselbare plaat kraaien. Ook de teksten zijn niet bijster origineel: ‘Sambabal, overal, het is tijd voor WK carnaval! Ja wij gaan voor de eer, verliezen kan niet meer!’ Leuk voor nu, niet voor later.

(4 juni 2014)
DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren