'Pas op de coladialoog!'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Op de Dag van de Jonge Jury in Rotterdam werd niet alleen de Prijs van de Jonge Jury uitgereikt aan Mel Wallis de Vries, er was van alles te doen. Van interviews, schrijversgesprekken, tasjes stempelen, hiphoppen en monsters tekenen tot een workshop schrijven.

'Wat voor monster zou jij willen zijn?’ Raquel (12) wijst naar een dikkig exemplaar in een groene trui. Bloedserieus gaat animator Julia Jager aan het werk. Ze tekent een monsterportret met een klein wipstaartje, een paar Converse gympen en kleine oogjes als sproeten op het gezicht. Leuk, vindt ze. En het is weer eens wat anders dan een selfie als profielfoto. In de gangen van De Doelen zijn allerlei activiteiten die zijdelings met lezen (of tekenen) te maken hebben. Je kunt een boek laten signeren of een gedicht voor jezelf laten schrijven op een ouderwetse typemachine. Claire (12) en Fenna (13) staan in de rij voor een montagefoto. Lezend poseren ze bovenop een opblaashaai, die vervolgens in een koraalrif wordt gemonteerd en wordt uitgeprint als ansichtkaart. De boodschap: Lezen is leuk en je kunt het op de meest bizarre plekken doen.

Blijf bij jezelf
Bij de schrijfworkshop van Victoria Farkas is het volle bak. Als de deur dichtgaat, geeft de thrillerschrijfster tips om zelf met schrijven aan de slag te gaan. Kijk veel naar mensen, is haar advies. Luister ze af waar je maar kunt, in de trein, in het park. Blijf dichtbij jezelf als het om de keuze van een hoofdpersoon gaat. En vermijd de ‘coladialoog’ (een niks zeggend gesprek dat geen informatie oplevert). Ingespannen gaat iedereen aan de slag met de schrijfopdracht om een zelfverzonnen personage de trap af te laten lopen. Vrijwel niemand heeft zich aan de opdracht gehouden, concludeert Farkas na een rondje voorlezen. Dat is geen kritiek, juist een compliment. Er zijn conflicten en problemen de teksten binnengeslopen, van een bewusteloos meisje tot een dode moeder. En dat is precies wat een verhaal nodig heeft. De volgende opdracht gaat een stapje verder: beschrijf dezelfde handeling, maar nu zitten er ineens 125 witte konijnen in de gang. Hoe los je dat op? Sjaak (13): ‘Die laatste opdracht was het leukst. Dat is zo onverwacht, dan moet je echt even nadenken.’
DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren