Piepklein Hongkong is boos

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Het lijkt een beetje David versus Goliath, het piepkleine Hongkong tegen de reus China. Hongkongers protesteren massaal tegen de Chinese regering die morrelt aan de speciale status van de voormalige Britse kolonie. Vier vragen over de onrust in het stadstaatje.

1. Hongkong is toch van China? Hoe zat dat ook alweer? 
Tot zestien jaar geleden was Hongkong een kolonie van Groot-Brittannië. Toen de Britten die in 1997 teruggaven aan China, werd afgesproken dat Hongkong de komende vijftig jaar een aparte status zou houden. Met meer economische en politieke vrijheden dan de rest van China.

Eén van die voorrechten is het algemeen kiesrecht. In 2017 zou de bevolking bovendien haar eigen leider mogen kiezen. 

2. Waar zijn de demonstranten boos over?
China morrelt aan die eerder gedane beloftes. De regering in Peking heeft laten weten dat de verkiezingen in 2017 alleen door mogen gaan met kandidaten die zij vooraf heeft goedgekeurd. Op die manier zullen dus alleen heel pro-Chinese kandidaten meedoen. Dat maakt veel Hongkong-Chinezen woedend.

Maar er is meer. Zo zijn veel mensen nog steeds boos over een poging die de Chinese regering onlangs deed om alle schoolkinderen in Hongkong verplicht lessen in vaderlandsliefde te gaan geven. Dat plan sneuvelde vanwege het brede verzet tegen deze 'hersenspoeling'. Het moet nu maar eens klaar zijn met die bemoeienissen, vinden de demonstranten. 

3. Hoe verlopen de protesten tot nu toe?
Tot vorige week waren het vooral studenten die demonstreerden. Ze besloten tot een boycot van hun colleges. Al snel sloten scholieren zich bij hen aan. Afgelopen zondag greep de oproerpolitie hard in. Agenten schoten met traangas. Demonstranten weerden zich met paraplu’s, terwijl ze water doorgaven om het gas uit hun ogen te spoelen. Zeker 26 mensen moesten naar het ziekenhuis.

Het politie-ingrijpen leidde tot woedende reacties van nog veel meer Hongkongers die zich massaal aansloten bij de demonstraties. Uiteindelijk waren er bijna een miljoen mensen op de been. Omdat ze met zoveel zijn, proberen de organisatoren de protesten zo vreedzaam mogelijk te laten verlopen. Dat lukt sinds maandag aardig. Zo hielden de betogers rond het regeringsgebouw ’s avonds hun mobieltjes in de lucht, waardoor er een golvende zee van lichtjes ontstond. En er werden liedjes gezongen uit de revolutiemusical Les Misérables

De demonstranten hebben de bestuurder van Hongkong wel gezegd dat hij moet aftreden. Doet hij dat niet, dan worden de protesten uitgebreid en zullen er ook overheidsgebouwen worden bezet. China heeft intussen gewaarschuwd voor chaos in Hongkong als de demonstraties aanhouden. 

4. Hoe gaat de Chinese regering dit oplossen?
Dat is de grote vraag. De massale demonstraties doen terugdenken aan de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989. Die werden bloedig neergeslagen. De autoriteiten zijn als de dood dat Chinezen buiten Hongkong geïnspireerd raken door de roep om meer vrijheid. Dus zal de regering niet snel geneigd zijn de eisen van de 'illegale' demonstranten in te willigen.

Het reusachtige China kan uiteraard makkelijk het leger inzetten om de demonstranten neer te slaan. Maar dat zou het imago in het buitenland geen goed doen. Hongkong is bovendien nog altijd veruit het belangrijkste financiële centrum van China. En niemand is gebaat bij onrust op zo’n belangrijke plek. De Chinese leider Xi Jinping zal dus een middenweg moeten zien te vinden tussen toegeven en ingrijpen.

Op dagen dat de protesten niet zo vreedzaam verliepen, zette de oproerpolitie traangas en pepperspray in tegen de demonstranten. De betogers bedachten de gekste manieren om zich tegen het nare goedje te beschermen. Zien hoe? Bekijk hier tien tactieken tegen traangas

(3 oktober 2014)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren