Recensie: The Fifth Estate

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Corruptie in de Keniaanse regering, procedures binnen Guantanamo Bay, het doden van burgers in Irak door Amerikaanse militairen: allemaal misstanden die Wikileaks naar buiten heeft gebracht.

Cijfer: 7

In 2006 richtte Julian Assange de site op als platform voor klokkenluiders. Geheime informatie kon openbaar gemaakt worden terwijl de identiteit van de klokkenluiders verborgen bleef. Openheid, dat was waar het Assange allemaal om te doen was. Haak je al af na het lezen van deze beschrijving? Dan kun je The Fifth Estate beter overslaan. De film is aantrekkelijk voor wie geïnteresseerd is in een hackersverhaal. De spanning zit ’m in de grensverleggende nieuwe tactiek van Assange (gespeeld door Benedict Cumberbatch) die de wereld op zijn kop zet. Hij vecht met computers, zijn munitie is informatie. Dat maakt de film misschien wat saai voor thrillerfans. En wat ingewikkeld voor de computerleek. Daar staat tegenover dat het heerlijk is om je kennis over deze bizarre geschiedenis weer eens op te halen.

Hoe zat het ook alweer met die Julian Assange en zijn Wikileaks? Het meningsverschil dat hij kreeg met zijn vertrouweling Daniel Berg (gespeeld door Daniel Brühl) wordt fijn inzichtelijk gemaakt. Berg wil de namen van betrokkenen uit duizenden vertrouwelijke documenten schrappen. Assange wil daar niets van weten. Het leidt tot een breuk tussen de twee. En maakt voor eens en altijd duidelijk waarom er zoveel voor- en tegenstanders van Assange en Wikileaks zijn. 

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren