Recensie: Kameraad

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Vlak voor de inval van de nazi’s in Rusland woont Misha - oftewel kameraad Petrov - in het Kremlin. Zijn vader is de directie-assistent van Stalin. Misha heeft daardoor een bijzondere positie maar is zijn leven toch niet zeker.

Het lijkt alsof Misha het getroffen heeft met een prachtig appartement in het Kremlin. Buiten de muren wordt honger geleden, binnen zijn de tafels overvloedig gedekt met banketten ter glorie van Stalin, de leider van de Sovjet-Unie. Maar het luxe leven heeft een dubbele bodem. Misha’s moeder is opgepakt en hij mag niet meer over haar praten. Niemand weet wat er met haar is gebeurd, ook zijn vader niet. Ook op school verraden leerlingen elkaar, je weet nooit wie je vriend is. De Sovjet-Unie is een slangenkuil, waar angst regeert en waar iedereen erop uit is om een ander aan te geven. Nu er een inval van nazi-Duitsland dreigt, wordt de spanning steeds groter.

Romanticus
Temidden van al die ellende blijft Misha een romanticus. Hij is gek op literatuur, op Russische schrijvers als Tsjechov en Tolstoj, maar vooral ook op Shakespeare. Hij krijgt veel aandacht van vrouwen, tot en met de dochter van Stalin aan toe. Dowswell schrijft nogal theatraal: vlak voor en na ieder bombardement loopt Misha mijmerend langs de rivier, geniet hij van de binnenvallende lentezon of dwarrelende sneeuwvlokken. Ook zijn positie is nogal onwaarschijnlijk. Hoe kan het dat hij zomaar kan snuffelen tussen de papieren op Stalins bureau, luistert naar ontboezemingen van hoge Sovjetfunctionarissen en dan ook nog eens een afstammeling van de tsaar blijkt te zijn?

Genummerde dagen
Als je je daardoor niet van de wijs laat brengen, heb je een verhaal met veel geschiedenis te pakken. Kameraad staat bol van weetjes over de vooroorlogse Sovjet-Unie. Ongelofelijk is bijvoorbeeld dat de Russen tot 1930 experimenteerden met een zesdaagse week, met genummerde dagen: van Dag Eén tot en met Dag Zes. Die weetjes en de schokkende beelden van de uitbrekende oorlog, maken Kameraad tot een lezenswaardig boek.

Cijfer: 7,5
Plus: Veel interessante Russische geschiedenis.
Min: Zwaar geromantiseerd, geeft een vrij stereotype beeld van de Sovjet-Unie. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren