Recensie: Ketchup Clouds

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Engelse young adult – Stel, er zijn twee jongens verliefd op je en het blijken broers te zijn. Wat doe je dan? Biecht je op wie je de leukste vindt, of houd je het geheim en laat je ze allebei berichtjes naar jou sturen? In Ketchup Clouds kiest hoofdpersoon Zoe voor het laatste. Met dramatische gevolgen.

Plus: Mooi coming-of-age verhaal met Britse humor
Min: je voelt al vrij snel aan wie het slachtoffer is. Dat maakt het iets minder spannend
Cijfer: 8,5

Zoe ontmoet Max in een leeg kamertje als ze stomdronken en voor het eerst op een feestje is. Zíjn feestje. Max is populair en hij heeft aandacht voor haar, dus: waarom niet? Of het zou moeten zijn omdat ze vlak daarvoor een mysterieuze jongen met donkere ogen heeft ontmoet in de tuin, met wie ze een grappig gesprek heeft gevoerd en die door haar hoofd blijft spoken. Maar ach, het zijn lippen, ook al zijn ze van Max. Zoe hoopt vooral dat het leven met deze zoen eindelijk gaat beginnen. Ze smacht naar actie en heeft geen idee waar ze zich in stort.

Death row
Je leest Zoe’s verhaal in brieven die ze schrijft naar Mr. Harris, een ter dood veroordeelde die ze op internet heeft gevonden en die wacht op zijn vonnis in death row. Zoe schrijft stiekem, terwijl ze verkleumd in de koude schuur in de achtertuin verstopt zit. Gelijk in de eerste brief ontdek je waarom. Ze biecht op dat ze iemand heeft vermoord en erger nog: dat ze ermee weg is gekomen. De waarheid verstikt haar, maar aan een vreemde die hetzelfde heeft meegemaakt durft ze het wel te vertellen dat ze ’s nachts droomt van grote open ogen vol aarde in een kist onder de grond.

Weergaloze humor
Ketchup Clouds heeft dezelfde combi van heftige tragiek en weergaloze humor als Mijn zus woont op de schoorsteenmantel, het succesvolle debuut van de Britse Annabel Pitcher. Met dit tweede boek heeft ze zichzelf overtroffen: Ketchup Clouds is net zo tragikomisch, maar de bijdehante toon past beter bij Zoe dan bij haar tienjarige voorganger Jamie. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren