Recensie: Waarom

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Roman - Sommige mensen zijn geboren voor het ongeluk. Shannon uit Waarom is zo iemand. Als te vroeg geboren baby is ze te vondeling gelegd en tot haar zestiende wil het maar niet goedkomen. Met haar engelachtige blonde krullen, haar luie oog en haar hunkering naar liefde en veiligheid, staat ze nogal wankel in het leven.

Cijfer: 9
Plus: prachtig verhaal over identiteit, met veel warmte geschreven
Min: het slot is iets te wensvervullend om realistisch te zijn

Shannon woont op Vancouver Island, voor de kust van Canada. Een prachtig eiland met een oeroud regenwoud en indrukwekkende luchten. Vroeger woonden er veel indianen, nu wemelt het van de straatkinderen en drugsverslaafden. Vlak voor zonsopgang wordt ze er als baby op een stuk beton achtergelaten voor de deur van de christelijke organisatie YMCA. Ze wordt gevonden door een man met rood haar. Daarmee begint een jeugd vol pleeggezinnen die eindigt in een zoektocht naar haar biologische ouders.

Wildcard
‘Een wildcard. Een tijdbom’, zo beschrijft Shannon zichzelf tijdens haar eerste dagen. Ze is kaal en heeft sporen van marihuana in haar bloed. Jeugdzorg eist de voogdij op, en zo belandt ze in een eindeloze stroom gezinnen: mensen met beschimmelde keukenkastjes die amper voor zichzelf kunnen zorgen, mannen met verkeerde bedoelingen waar ze onder de blauwe plekken vandaan komt. Maar dan is er Miranda met haar dochter Marie-Louise. Ook zij hebben zo hun beperkingen en nauwelijks geld, maar Miranda deugt, vindt Shannon. Alleen zijzelf wil maar niet deugen. Ze doet dingen die ze eigenlijk niet wil doen, en staat ’s nacht stiekem voor de koelkast die volhangt met familiekiekjes te hopen dat ze daar ook eens zal bij horen.

Zeventien
Marjorie Celona kan fantastisch schrijven. Alle karakters en relaties tekent ze met grote precisie. Hartverscheurend is het verhaal van Yula en Harisson, Shannons biologische ouders, dat ze door het verhaal van Shannon heen vlecht. Armoede en kansloosheid zijn erfelijk, laat Celona overtuigend zien. Toch heeft Shannon op haar zeventiende verjaardag een groep gerafelde mensen om zich heen verzameld waar ze om geeft. Alleen al die gedachte, geeft hoop.

Waarom, Marjorie Celona. Cargo, 332 blz, € 19,90 (15+)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren