Samba

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Soms is er ineens een film die álles heeft. Een mooi verhaal, humor, fijne acteurs, spanning, ontroering en ook nog een vleugje romantiek. Samba is zo’n film.

Samba (Omar Sy) komt uit Senegal en woont al tien jaar illegaal in Parijs. Hij probeert uit handen van de vreemdelingendienst te blijven door zich zo koest mogelijk te houden en niet op te vallen. Hij blijft in leven met allerlei losse klussen en droomt intussen van een baan als kok.

Zakenvrouw 
Als hij toch opgepakt wordt, komt hij terecht in een asielzoekerscentrum. Daar maakt hij kennis met Alice, een zakenvrouw met een burn-out die vrijwilligerswerk doet in het centrum. Dat klinkt misschien allemaal best zwaar en dramatisch, maar het knappe van Samba is dat het ondanks het best tragische verhaal een heel toegankelijke, grappige film is geworden.

Niet gek als je weet dat de film is gemaakt door het Franse regisseursduo Eric Toledano en Olivier Nakache, dat drie jaar geleden Intouchables maakte. Die film over de vriendschap tussen een zwarte man uit een achterstandswijk (ook gespeeld door Omar Sy) en een verlamde Parijse rijkaard werd internationaal de best bekeken Franse film ooit. Juist ook door de humor werd het zware thema van die film goed verteerbaar.

Intouchables overtroffen 
Lastig om zo’n groot succes te evenaren zou je zeggen. Maar Samba overtreft zijn voorganger zelfs nog. Je emoties schieten tijdens het kijken van uiterste naar uiterste. Het ene moment zit je te schaterlachen (Als Samba zich bijvoorbeeld in een baantje als wolkenkrabber-glazenwasser heeft laten luizen) terwijl je het andere moment wel kan janken van ellende om al het onrecht. Een film die nog lang in je hoofd blijft hangen. Soms met een glimlach en soms met een stille traan. Precies zoals dat bij een écht goede film hoort.

Samba
Regie: Eric Toledano en Olivier Nakache
Met: Omar Sy, Charlotte Gainsbourg en Izïa Higelin Cijfer: 10
(19 november 2014)
DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren