Schijnbewegingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

Floortje Zwigtman schreef de historische Groene Bloem-trilogie over een homoseksuele jongen die terecht komt in de kunstenaarskringen rond dichter Oscar Wilde. Daantje (14) las ze alle drie voor school, maar vindt het eerste deel, Schijnbewegingen, het mooist.


Schijnbewegingen gaat over Adrian Mayfield, een jongen die in een achterbuurt van Londen woont. Zijn vader heeft een kroeg en Adrian helpt hem om het café draaiende te houden. Als zijn ouders gaan scheiden wordt het bedrijf gesloten en zoekt Adrian werk in een modewinkel. Daar ontmoet hij Augustus Trops, een excentrieke en nogal dikke man. Die introduceert hem bij zijn vrienden en zo komt Adrian terecht in de kunstenaarskringen rond Oscar Wilde. Die wordt beschuldigd van ‘sodomie’: de toen verboden liefde tussen mannen. Eigenlijk bestaat dit boek dus uit verschillende verhalen: dat van Adrian en dat van de processen rond Oscar Wilde.

Floortje Zwigtman schrijft heel gedetailleerd en realistisch, daar houd ik van. Je komt helemaal in het verhaal en raakt betrokken bij de hoofdpersoon. Ik wilde heel graag weten hoe het met Adrian zou aflopen, daarom heb ik ook Tegenspel en Spiegeljongen gelezen. Maar Schijnbewegingen is het mooist. Ik wist wel dat homo’s vroeger gediscrimineerd werden, maar dat het zo erg was, daar had ik geen idee van. Ergens is het wel sneu dat Adrian in de prostitutie terechtkomt, maar hij vindt het ook heel interessant dat wereldje. In de negentiende eeuw was het niet echt mogelijk om hogerop te komen als je niet in de juiste kringen was geboren. Daar gaan deze boeken over.’

Schijnbewegingen, Floortje Zwigtman. De Fontein (15+)
Moeilijkheid: ***

Schijnbewegingen is op dit moment niet meer leverbaar. Floortje Zwigtman heeft voor geïnteresseerden wel een leuk aanbod op haar site.

In deze rubriek vertellen lezers over een boek dat zij voor de leeslijst Nederlands of voor een schoolopdracht hebben gelezen. De moeilijkheidsgraad verwijst naar de leesniveaus van Lezenvoordelijst.nl. Check voor je een boek voor school gaat lezen even wat de regels zijn, want die zijn overal weer anders.

Heb je zelf ook een leeslijsttip? Mail je gegevens naar redactie@sevendays.nl, dan nemen we contact met op voor een interview.

(2 december 2014)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten