Sensor voor bedorven eten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Een pak yoghurt dat over datum is? Wég ermee! Van al het voedsel dat wereldwijd gemaakt wordt, belandt ruim een derde in de prullenbak. Hartstikke zonde, want niet al dat eten is ook echt bedorven. In België experimenteren supermarkten nu met een slim verklikkertje dat feilloos meet of iets nog eetbaar is.

Voedselfabrikanten plakken op hun producten vaak een sticker
waarop staat tot wanneer iets goed is. Omdat ze risico’s zoveel mogelijk uit
willen sluiten, zijn die ‘tenminste houdbaar tot’-stickers soms wat aan de
strenge kant. Vaak is eten dat over datum is nog best een paar dagen lekker. En
toch gooien de meeste mensen na die datum het voedsel voor de zekerheid weg.

Sticker
Enorme verspilling, vond een groep Belgische wetenschappers.
Zij ontwikkelden een flinterdunne sensor die als een sticker op verpakkingen
geplakt kan worden. Door het plastic of karton heen meet de CheckPack-sensor,
die krap één vierkante millimeter groot is, of er schadelijke bacteriën in het
eten zitten. Met een infraroodlampje aan de buitenkant van de verpakking kan de
hoeveelheid bacteriën worden gemeten. Als de sensor van kleur verandert, is het
voedsel bedorven. Als dat niet zo is, dan kun je het nog gewoon eten.

In België doen een aantal supermarkten nu een proef met de
verklikkers. De bedenkers verwachten dat de sensoren binnen een jaar of vijf
gebruikt zullen worden. In de toekomst willen de ontwikkelaars er ook eentje
maken voor de smartphone. Iedereen kan dan de inhoud van zijn eigen koelkast
scannen. Zodat er geen enkel pak yoghurt meer voor niks wordt weggegooid.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren