Tien jaar Kindervredesprijs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Neha Gupta (18) heeft de Internationale Kindervredesprijs 2014 gewonnen voor haar jarenlange inzet voor weeskinderen. De prijs is bedacht door het Nederlandse KidsRights en bestaat nu tien jaar. Hij gaat naar een jongere die zich inzet om leeftijdsgenoten te helpen.

De kersverse kinderprijswinnaar Neha en alle eerdere winnaars (behalve Nkosi) hebben een internationaal jongerenpanel opgericht. The Youngsters. Samen gaan ze zich sterk maken voor kinderrechten wereldwijd. En ze gaan nadenken over oplossingen voor grote wereldproblemen waar jongeren de dupe van zijn. Meer over het panel lees je op Kidsrightsyoungsters.org 

Wie wonnen de vorige jaren en zitten nu dus in The Youngsters? Hieronder alle winnaars op een rij.

In de 7Days van komende vrijdag kun je een uitgebreid interview met Neha lezen. Geen abonnement? Bekijk hier waar je de krant in de winkel kunt kopen, of download 'm via de app van MagZine.

2014: Neha (18), Verenigde Staten (foto zie boven)
Neha, Amerikaanse met Indiase roots, zet zich al sinds haar negende in voor weeskinderen in India. Tijdens een bezoek aan het Indiase weeshuis waar haar opa en oma als vrijwilligers werkten, zag ze dat die kinderen het veel moeilijker hebben dan zijzelf. Toen ze terugkwam in de VS richtte ze de stichting Empower Orphans op. Nu, negen jaar later, heeft Neha meer dan een miljoen dollar opgehaald en al 25.000 weeskinderen in India én in de VS geholpen.

 
2013: Malala (16), Pakistan
Malala komt sinds haar elfde op voor het recht van meisjes om naar school te kunnen gaan. Toen ze vijftien was, werd ze neergeschoten door de taliban. Ze overleefde de aanslag ternauwernood en woont nu in Groot-Brittannië. Daar gaat ze door met haar missie. En met succes, zo blijkt. Na de Kindervredesprijs won Malala de Nobelprijs voor de Vrede. Die voor volwassenen. Als jongste winnaar ooit.

2012: Kesz (13) uit de Filipijnen
Kesz, zelf opgegroeid op een vuilnisbelt, richtte op zijn zevende een organisatie op om straatkinderen hoop te geven op een beter leven.


2011: Chaeli (17) uit Zuid-Afrika
Chaeli is vanaf haar geboorte gehandicapt door een hersenbeschadiging. Op haar negende richtte ze een organisatie op om andere gehandicapte kinderen te helpen hun leven wat makkelijker te maken.

2010: Francia (16), Dominicaanse Republiek
In de Dominicaanse Republiek en Haïti is een geboortebewijs niet vanzelfsprekend. Maar je hebt het wel nodig om naar school te kunnen gaan. Francia zette zich in om kinderen aan zo'n geboortebewijs te helpen en dus de kans op een betere toekomst te geven.

2009: Baruani (16), Democratische Republiek Congo
Baruani groeide sinds zijn zevende op in een kamp in Tanzania, waar hij naartoe was gevlucht vanwege een burgeroorlog in Congo. Hij besloot zich in te zetten voor andere vluchtelingenkinderen en bedacht een radioprogramma waarin kampkinderen over hun problemen kunnen praten.

2008: Mayra (17), Brazilië
Mayra werkt sinds haar elfde keihard om de leefomstandigheden in de favela's (sloppenwijken) in Rio de Janeiro beter te maken. Toen ze vijftien was organiseerde ze een optocht tegen het toenemende geweld in de buurten. Honderden kinderen liepen mee.

2007: Thandiwe (16), Zambia
Toen Thandiwe zeven was werd haar school gesloten omdat er te weinig leraren waren. Thandiwe accepteerde dat niet en eiste dat alle leerlingen weer les zouden krijgen. Dat lukte. Ook daarna voerde ze regelmatig actie voor het recht op onderwijs voor kinderen.

2006: Om Prakash (14), India
Om Prakash kreeg de Internationale Kindervredesprijs voor zijn onophoudelijke gevecht tegen kinderarbeid en slavernij in zijn land. Zelf werd hij van zijn 5e tot zijn 8e gedwongen om onder gruwelijke omstandigheden te werken.

2005: Nkosi, Zuid-Afrika
Nkosi kreeg de prijs postuum. Tijdens zijn korte leven voerde hij actie om het leven voor moeders en kinderen met hiv/aids (zoals hijzelf) aangenamer te maken. 'Wij hebben dezelfde behoeften als iedereen', zei hij in een toespraak. Nkosi is 12 jaar oud geworden. 

Foto's: ANP

(19 november 2014)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren