Tien kilometer voor Pieter

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Op 15 april 2012 overleed Pieter de Jong (14) uit Vught. Hij bezweek na het rennen van de tien kilometerloop, een onderdeel van de Rotterdam Marathon. Dit jaar renden zijn klasgenoten van het Maurick College diezelfde tien kilometer. Voor Pieter én SOS Kinderdorpen.

Het was een idee van Bart (15), Marit (15) en Nore (15). Alle drie zaten ze bij Pieter in de klas. ‘Vorig jaar rende ik samen met Pieter’, vertelt Bart. Ze deden toen met de hele klas mee aan de tien kilometerloop, als onderdeel van een uitwisselingsproject met scholen uit andere landen. Maar toen Bart een eindsprint trok en over de finish racete, zakte Pieter in elkaar. ‘Ik heb daar niets van meegekregen’, vertelt Bart. ‘Ik ging me verkleden en toen ik buitenkwam vertelde een klasgenoot dat Pieter was ingestort. Ik dacht nog dat het wel zou meevallen.’ Dat deed het niet, Pieter overleed in het ziekenhuis. 

1218 euro
Al vrij snel daarna bedachten Bart en zijn klasgenoten dat ze iets wilden doen: de loop nog een keer rennen. Voor Pieter. En om geld in te zamelen voor SOS Kinderdorpen. ‘Dat was een idee van zijn ouders’, zegt Bart. ‘Ze waren nauw betrokken bij het project. En gunnen kinderen overal ter wereld een fijn en gezond thuis.’ En dus werden er sponsors gezocht. ‘We stuurden mailtjes naar bedrijven in Vught.’ De hele klas wilde meedoen. En dan waren er nog wat geïnteresseerden, de rector en wat docenten. Maandag stond de teller op 1218 euro, maar de actie loopt nog tot 16 mei. ‘Dat zou de zestiende verjaardag van Pieter zijn.’ Was het naar om die loop nog een keer te beleven? ‘Het was wel zwaar’, zegt Bart. ‘Fysiek en emotioneel. Je loopt toch waar je vorig jaar ook liep en denkt steeds: daar maakte ik dat grapje tegen Pieter. Maar het was ook een mooie afsluiting van alles.’    

Dit interview lees je ook in 7Days. Helaas staat daar een verkeerd onderschrift bij de klassenfoto. Pieter staat er namelijk niet op.
DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren