Trash

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Brazilië is een land met twee gezichten. Fanatieke voetbalfans, vrolijk carnaval en zonnige stranden maar ook favela’s, armoede en corruptie. De Britse regisseur Stephen Daldry laat met Trash (naar het populaire boek van Andy Mulligan) vooral het sombere deel van het land zien maar plakt daar een happy end aan vast.

Het verhaal draait om Rafael en zijn beste vriend Gardi die hun geld op een vuilnisbelt in één van de favela’s in Rio de Janeiro bij elkaar scharrelen. Meestal vinden ze daar alleen maar smerige dingen maar op een dag vindt Rafael een portemonnee van ene José Angelico, met wat geld en een sleuteltje van een stationskluisje erin. Het is het begin van een pittig avontuur vol moord, mishandeling, corruptie, wilde achtervolgingen, geheime codetaal en vuilpikkers die de politiemacht te slim af zijn.

Rottende stank
Het verhaal schept geen fraai beeld van Brazilië. Politici zijn niet te vertrouwen, de politie is gewelddadig en de rottende stank van de vuilnisbelt kun je in de bioscoop haast ruiken. Gelukkig blijken sommige mensen ook nog wel te deugen. De hulpvaardige priester bijvoorbeeld die eerlijkheid belangrijker vindt dan de mening van zijn kerk.

De uiteindelijke les van de film is dan ook nogal braaf. Als het erop aankomt overwint altijd het goede en vriendschap is het allerbelangrijkst. Want dat het op het eind allemaal toch nog goed afloopt, voel je in de eerste minuten al aankomen.

Cijfer: 6

Regie: Stephen Daldry, Met: Rickson Tevez en Luis Eduardo


(1 december 2014)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren