Van boek naar film

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie
Terhell

2014 wordt het jaar van de boekverfilming. Voor uitgevers is een verfilming een lot uit de loterij. Het betekent: meer bekendheid, meer boeken over de toonbank en - gunstig voor jou - vaak ook een goedkope heruitgave. Welke films kun je het komende half jaar verwachten en welke boeken moet je dus nu al lezen?

The Book Thief
(première 27 maart)
De Australische schrijver Markus Zusak twijfelde of zijn verhaal over Liesl die stiekem boeken steelt terwijl de nazi’s in Duitsland huishouden überhaupt gelezen zou worden. ‘Ik bedoel, een boek waarin alle personages sterven, dat is niet bepaald het soort dat je aanraadt aan je vrienden.’ Maar hij zat ernaast. The Book Thief werd een groot succes. Nu is er ook een film, met rollen voor Emily Watson en Geoffrey Rush. De hoofdrol wordt gespeeld door de dertienjarige Canadese Sophie Nélisse.

De Boekendief, Markus Zusak. The House of Books, 558 blz., € 12,50 (15+)

The Fault in Our Stars
(première 5 juni)
The Fault in Our Stars gaat over de liefde tussen twee ernstig zieke tieners. Shailene Woodley speelt de rol van Hazel en Ansel Elgort die van haar vriendje Gus. Volgens John Green is Shailene perfect voor de rol, omdat ze ondanks haar succes als actrice nog steeds even gek durft te zijn. Omdat Hazel door chemokuren haar haren verliest, moest de 22-jarige actrice voor deze rol haar lange lokken afknippen. Die doneerde ze aan een instantie voor kinderen die hun haar verloren door ziekte. De officiële trailer van de film is nog niet beschikbaar.
Een weeffout in onze sterren, John Green. Lemniscaat, 256 blz., € 16,50 (14+)

Divergent
(première 20 maart)
Ook in Divergent is Shailene de ster. Ze speelt Tris, het meisje dat opgroeit in een wereld die is verdeeld in vijf ‘facties’ met elk een eigen deugd. Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Voor Tris wordt het moeilijk: ze is een ‘divergent’ en heeft talenten die bij drie facties horen. De trailer laat een grauwe wereld zien met een beklemmende sfeer. Schrijfster Veronica Roth is alvast enthousiast.

Inwijding, Veronica Roth. Van Goor, 272 blz., € 15,- (15+)

How I Live Now
Deze film naar het boek van Meg Rosoff draait sinds oktober in Groot-Brittannië, Australië en de VS. De trailer ziet er spannend uit, met een punky Daisy in de hoofdrol (Saoirse Ronan), maar over een Nederlandse release is niets bekend. Helaas.

Boy 7
Het spannende boek van Mirjam Mous, wordt verfilmd door Lourens Blok, en wordt een van de grootste Nederlandse jeugdproducties van 2014. Producent Lemming Film heeft 525.000 euro gekregen van het filmfonds om de thriller om te toveren in een bioscoopfilm. Een trailer is er uiteraard nog niet.  

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren