Dossier FIFA

WK in Qatar weer onder vuur

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Het WK voetbal 2014 is nog niet begonnen, maar toch beheerst het WK 2022 nu het nieuws. De Britse krant The Sunday Times publiceerde e-mails waaruit blijkt dat de organisatie in Qatar het WK zou hebben gekocht.

Vier jaar geleden kreeg het oliestaatje verrassend het toernooi toegewezen. Volgens The Sunday Times is nu duidelijk hoe dat heeft kunnen gebeuren. De Qatarees Mohammed Bin Hamman, tijdens de toewijzing van het WK in 2010 vice-voorzitter van de FIFA, zou via een geheim fonds betalingen aan voetbalbestuurders hebben gedaan. Met name Afrikaanse bestuurders zouden betaald zijn om op Qatar te stemmen als organisator van het WK 2022. Het zou in totaal gaan om een bedrag van ongeveer zes miljoen euro.

Bin Hamman werd in 2011 geschorst door de FIFA omdat hij verdacht wordt van het kopen van stemmen om hem voorzitter van de voetbalbond te maken. De FIFA heeft inmiddels een onderzoek naar de omkopingsgeruchten ingesteld, wat na het WK van deze zomer klaar moet zijn. Na de berichten over de mogelijke omkoping was de Nederlandse voetbalbond KNVB duidelijk in haar reactie: ‘Als dit waar blijkt te zijn, dan moet het WK opnieuw worden toegewezen.’

Vraagtekens
De keuze voor Qatar als organisator van het WK voetbal roept al langer weerstand op. Direct erna zette kenners vraagtekens bij het klimaat in het land. In de zomer kan het tegen de vijftig graden worden in het oliestaatje. Zulke temperaturen kunnen levensgevaarlijk zijn voor voetballers en supporters. De afgelopen maanden bleek ook verschillende keren dat arbeiders bij de bouw van de WK-stadions worden behandeld als slaven. Bovendien zijn er zeker meer dan duizend arbeiders overleden bij de bouw. Mocht het WK 2022 inderdaad verplaatst worden, dan zijn Japan en Australië de belangrijkste kandidaten. Zij waren vier jaar geleden ook kandidaat om het toernooi te organiseren.

(3 juni 2014)

Het WK in Quatar bleek een rol te spelen in een groot FIFA-corruptieschandaal. In ons Dossier FIFA lees je er alles over.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren