Zweepslagen voor blogger

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Tien jaar cel. Een boete van ruim 190.000 euro. En duizend zweepslagen. Deze straf voor Raif Badawi (32) gaat in oktober in. Wat hij 'fout' deed? Kritisch schrijven over de Saoedische autoriteiten.

Raif Badawi richtte in 2008 het blog Vrije Saoedische Liberalen op. Daarop schreef hij kritisch over de rol van het geloof in zijn land. Badawi vond dat geloof en overheid het beste gescheiden kunnen blijven. En dat iedereen voor zichzelf moet kunnen bepalen of hij gelooft en wat hij dan gelooft. In Nederland heel normaal. Maar in Saoedi-Arabië niet. Daar heb je zelfs een godsdienstpolitie die controleert of je je wel aan de strenge islamitische regels houdt.

In de 7Days van komende vrijdag lees je een uitgebreid profiel over Badawi. Geen abonnement? Bekijk hier waar je de krant in de winkel kunt kopen, of download 'm via de app van MagZine. 

Actievoeren
In 2012 werd Badawi opgepakt en opgesloten voor het beledigen van de islam. In oktober gaat zijn zware straf in. Amnesty International is begonnen met een campagne om aandacht te vragen voor het lot van Badawi. Zo hebben ze een indrukwekkende advertentie: 

De vrouw van Badawi is met haar kinderen naar Canada gevlucht. Vanuit Quebec voert ze actie voor haar man, zoals met deze video: 

Badawi’s tienjarige zoon Tirad heeft een brief gestuurd naar Amnesty. 'Ik hou van jullie want jullie helpen mijn vader', staat er.

Naast Tirad heeft Badawi nog twee kinderen. Wanneer hij die weer zal zien, is nog maar de vraag.

 
(30 september 2014)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren