7 dingen die je moet weten over motorclubs

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien
Jansen

‘Ze moeten met hun poten van onze mensen afblijven!’, blafte minister Van der Steur deze week tijdens een overleg met Limburgse burgemeesters. Rivaliserende motorclubs maken er een potje van in het zuiden. Ze gebruiken geweld tegen elkaar of de politie en houden zich met louche zaakjes bezig. De politie arresteerde woensdag 19 mensen en nam raketwerpers en (automatische) wapens in beslag. 7 dingen die je over zulke bendes moet weten.

1. 1% MC = niet oké
Hells Angels, Bandidos, Satudarah, No Surrender, Nomads: allemaal zogeheten 1% MC’s die in Nederland actief zijn. Wat 1% MC inhoudt? Simpel: schijt aan alle formele regels en gezag. Niet oké dus. De term komt van iemand die ooit zei dat 99% van de motorrijders zich keurig gedraagt. Een andere naam voor foute bendes is Outlaw Motorcycle Gangs. Precies: OMG!

2. Hells Angels en Red Devils haten Bandidos
Dat zit zo: vorig voorjaar kwam de motorclub Bandidos ineens naar Nederland. Ze openden een clubhuis in Sittard. Een regelrechte provocatie, vonden ze bij de Red Devils (een subclub van de Hells Angels), want in die stad zaten zíj al. Met een bomaanslag op het huis van de Bandidos-leider lieten ze weten wat ze ervan vonden.

3. Een chapter is geen hoofdstuk
Maar wel een lokale afdeling van een motorclub. In Amsterdam zit bijvoorbeeld de chapter Hells Angels Holland. Die is verantwoording verschuldigd aan de hoofd-chapter in Californië. De eerste lokale afdeling van de Bandidos in Nederland heet Bandidos MC Sittard.

4. De raad van acht bestaat niet meer
En dat is balen voor de burgermeesters in de provincie Limburg. Die raad bestond namelijk uit de acht grootste, rivaliserende motorbendes in Nederland. Ze overlegden met elkaar zodat de boel niet zou ontploffen. In 2013 werd dit poldermodel opgeheven. Sindsdien is de sfeer verslechterd.

5. Veel burgemeesters zijn bang voor de bendes
En terecht. Ze krijgen namelijk een boel bedreigingen naar hun hoofd geslingerd. Toen burgemeester Jos Som van Kerkrade op 15 mei het clubhuis van de Hells Angels liet dichtspijkeren na een knokpartij in een Sittards café, moest zijn huis worden beveiligd.

6. Er is deze maand een dode gevallen  
De jongen van achttien die afgelopen vrijdag vlak over de grens in Duitsland werd gedood bij een schietpartij, had hoogstwaarschijnlijk banden met één van de bendes, meldt de politie deze week.  

7. De minister van Veiligheid en Justitie gaat onderzoek doen naar de clubs
Hij wil kijken of hij ze kan verbieden. Dat gaat wel even duren, waarschuwde hij. Tot die tijd krijgt Limburg zo nodig extra agenten.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren