Boeken

Dit zijn de kanshebbers voor Beste boek voor jongeren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maartje
Dammers

De nominaties voor het Beste Boek voor Jongeren 2019 zijn bekendgemaakt! In de zomer kiest een jongerenjury de winnaars. Dat wordt nog een flinke klus, want er zijn staan veel sterke, maar ook heel dikke boeken op de lijst. Lees je mee?

Categorie Nederlands

Olivier Reps, De dag die nooit komt
De dag die nooit komt bestrijkt één lange slapeloze nacht waarin Elias je vertelt over zijn bijzondere band met zijn zusje Evi en zijn vriendin Polly. Pas tegen de ochtend wordt duidelijk waarom. Een sterk debuut, waarin Oliver Reps film, fictie en werkelijkheid ineenvlecht tot een even betoverend als meedogenloos verhaal.
De Harmonie, € 17,50, 173 blz. (15+)

Aafke Romeijn, Concept M
In Concept M kijkt journalist, muzikant en schrijver Aafke Romeijn in de toekomst. Hava lijdt aan kleurloosheid, een ziekte die de maatschappij steeds verder ontwricht. Niemand kan de veel te dure medicatie betalen. Als Hava bevriend raakt met een groep radicalen, besluit ze dat het tijd is voor actie. Bijzonder: dit boek heeft een eigen soundtrack: M, die Romeijn opnam in samenwerking met Spinvis.
Arbeiderspers, €20,99, 256 blz. (15+)
 

Jaap Robben, Zomervacht

Brian en zijn vader wonen in een groezelige stacaravan in een afgelegen stuk bos. Als zijn vader geld nodig heeft, besluit hij dat Lucien, Brians zwaar gehandicapte broer, voor drie weken naar huis komt. Natuurlijk kom de zorg neer op Brian, die pas dertien is en volop pubert. Zomervacht van Jaap Robben is een knap geconstrueerd en ongemakkelijk schurend verhaal over een jongen aan de rafelrand die opgroeit zonder rolmodel. 
De Geus, €15, 320 blz. (15+)

 

Olivier Willemsen, Roza

In 1959 werden in het Oerolgebergte de negen lichamen van een groep jonge studenten aangetroffen. Een halve eeuw later blikt Roza terug op haar ontmoeting met deze jongeren, enkele dagen voor aan hun dood. Ze was destijds pas twaalf. Heeft ze alles goed onthouden of is haar fantasie op hol geslagen? Roza van Olivier Willemsen is een duister, onheilspellend verhaal over een waargebeurd, maar nooit opgelost incident.
De Harmonie, €17,90, 192 blz. (15+)

Rindert Kromhout, En ik was zijn held

In En ik was zijn held van Rindert Kromhout is een pakkend verhaal over een interessante tijd: eind jaren dertig, de opkomst van het nazisme in Duitsland. Klaus, de zoon van de beroemde schrijver Thomas Mann, leeft als banneling in Europa. Hij neemt je mee naar kunstenaarskringen, waar met stijgende verbazing wordt gekeken naar de ontwikkelingen in eigen land. Het zal toch zo'n vaart niet lopen met Hitler?
Leopold, €19,99, 304 blz. (15+)

Vertaald

Gabriel Tallent, Mijn allerliefste schat
Mijn allerliefste schat Turtle Alverston woont in een onherbergzaam gebied in de vs. Ze krijgt een strenge opvoeding en leert schieten en overleven in de natuur. Haar vader is gewelddadig, veeleisend en gaat over grenzen. Als Turtle een vriend krijgt, moet ze een harde strijd leveren om haar vrijheid op te eisen. In mijn allerliefste schat van Gabriel Tallent (vertaling Jan de Nijs) is bij vlagen beeldschoon, maar ook behoorlijk gruwelijk. 
Ambo Anthos, €15, 464 blz. (16+)

Malin Persson Giolito, In dromen lieg je niet

Maja is achttien, slim en mooi, maar wordt verdacht van medeplichtigheid aan een schoolshooting. Na maanden van wachten, waarin ze is uitgegroeid tot een van de meest gehate tieners van het land, wordt ze voorgeleid en kan ze eindelijk haar verhaal doen. In dromen lieg je niet van Malin Persson Giolito (vertaling Ron Bezemer) is een spannende, superdikke Zweedse thriller.
De Geus, 448 blz, € 22,50, 448 blz. (15+)

Jason Reynolds, 67 seconden

67 seconden van de Afro-Amerikaanse auteur Jason Reynolds houdt het midden tussen poëzie én proza en heeft een fijne flow. Aan het woord is Will, die 67 seconden in de lift naar beneden staat. Zijn broer Shawn is vermoord, in zijn broekband houdt hij een pistool. Will weet wat er van hem verwacht wordt, maar dan krijgt hij onverwacht gezelschap en raakt hij aan het twijfelen.
Blossom Books, 288 blz, € 17,50, 288 blz. (15+)

Liz Flanagan, De dag van Eden
Als Eden op een dag niet op school aankomt, zet haar beste vriendin Jess alles op alles om haar te vinden. Liz Flanagan sleept je in De dag van Eden (vertaling Aleid van Eekelen-Benders) mee in een spannende zoektocht vol flashbacks, waarin zich een ingewikkeld drama ontvouwt. Je hoopt maar dat Jess op tijd zal zijn.
Gottmer, 288 blz, € 17,99, 288 blz. (15+)

Wit Konijn
In Wit konijn, rode wolf van Tom Pollock (vertaling Esther Tott lijdt Peter aan paniekaanvallen. Precies op de dag dat zijn moeder een belangrijke wetenschapsprijs krijgt, gaat hij onderuit. Als hij bijkomt is zijn moeder neergestoken en zijn zus spoorloos verdwenen. Wat volgt is een rollercoaster met een geheim genootschap, spionage en een wiskundig web van logica.
Gottmer, 352 blz, € 19,99 (15+) 

De twee winnaars van het Beste Boek voor Jongeren (Oorspronkelijk Nederlands en Vertaald) worden bekendgemaakt voorafgaand aan de Boekenweek voor Jongeren, die duurt van 20 september tot en met 29 september 2019.

Anderen lazen ook: Mel Wallis de Vries wint prijs van de Jonge Jury 2019.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren