‘Wat zij niet kunnen, kan ik ook niet’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Bjorn (13) uit Boekel heeft de zeldzame ziekte progeria. Daardoor heeft hij het lichaam van een oude man. Afgelopen week organiseerde hij een bijeenkomst voor kinderen met progeria uit heel Europa. Daarvoor zamelde hij wel tachtigduizend euro in! 

‘Het was heel gezellig’, vertelt Bjorn. ‘Ik weet wat ze wel en niet kunnen en hoe ze zich voelen. Wat zij niet kunnen, kan ik ook niet.’ En dat is ook wel eens fijn, want in Nederland is Bjorn de enige met progeria. Daarom haalde hij de afgelopen week twintig kinderen naar Nederland, uit tien verschillende landen.

Daar was wel veel geld voor nodig. Hoe heeft hij dat bij elkaar gekregen? ‘We hebben het op social media gezet’, vertelt Bjorn. ‘Ik heb interviews gegeven en andere mensen begonnen acties. Zo is het balletje gaan rollen.’ Toen hij het geld bij elkaar had, konden de tickets en hotels voor de kinderen en hun families betaald worden. 

Plezier
‘We hebben alleen maar plezier gemaakt’, vertelt Bjorn. ‘We hebben koeien geknuffeld en zijn naar Toverland geweest. Ook hebben we graffiti gespoten en zijn we naar een zandtovenaar geweest.' Dat laatste vond Bjorn misschien nog wel het leukst. ‘Hij maakte enorme tekeningen op een pad met zand en daarna mochten we het zelf proberen.’ Dinsdag moest hij weer afscheid nemen van zijn vrienden. ‘Dat is wel lastig’, zegt Bjorn. ‘We weten niet wanneer we elkaar weer zien. Misschien pas in de volgende zomervakantie.’ 

Vorig jaar spraken we Bjorn over het boek dat hij schreef over zijn leven.  Dat interview kun je hier teruglezen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren