Eindexamens - schooltips

5 tips om te blíjven leren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Vol goede moed en zoals gepland sla je je schoolboeken open. De eerste pagina's leren gaat prima, maar aan het einde van het eerste hoofdstuk heb je al acht keer uit het raam gekeken, vier keer Facebook gecheckt en blijft er niets meer hangen. Hoe zorg je dat je blíjft leren als je eenmaal bent begonnen? Bibliothecaris Frank Verbeek heeft er een superslimme methode voor. Vijf tips. 

Verbeek herkent het, het goede leervoornemen dat eenmaal boven de boeken helemaal nergens toe leidt. 'Hier in de OBA (de centrale bibliotheek in Amsterdam, red.) maak ik wel eens een praatje met scholieren en studenten die aan het einde van de dag naar huis gaan. Vaak zijn ze teleurgesteld omdat ze lang niet zoveel gedaan hebben als ze wilden.' Facebook en WhatsApp leiden teveel af, of het is toch iets te gezellig met de vrienden met wie je samen wilde leren.  

Een paar maanden geleden bedacht de bibliothecaris StudyShare: scholieren en studenten kunnen zich inschrijven om op vaste tijdstippen in de bieb te gaan blokken. Een soort huiswerkuur waarin praten en sociale media verboden zijn. Als een soort schoolmeester zit Verbeek, of één van de hardstudeerders zelf, voorin. Het werkt opvallend goed: de leerlingen geven zichzelf een 8 voor hun werken. Maar ook wie geen OBA of bibliothecaris in de buurt heeft, kan flink z'n voordeel doen met het principe:

1. De pomodoro-techniek: zet een wekker
Hak je leertijd in stukjes, inclusief pauzes. Frank gaat uit van drie blokjes van 45 minuten, steeds met een kwartier pauze tussendoor. Na drie blokjes volgt een uur pauze. Daarna begint een nieuwe sessie van drie blokjes. 'Je wordt er bijna door gehypnotiseerd', zegt Frank, die zelf aan het begin en einde van elk blokje op een hotelbel slaat. 'Jongere scholieren zouden de leertijd kunnen verkorten, naar steeds 25 minuten bijvoorbeeld. Of maak je volgende blokken steeds vijf minuten korter, daarmee kun je experimenteren.'

Deze pomodoro-techniek (ooit bedacht door iemand met een wekker in de vorm van een pomodoro, Italiaans voor tomaat) geeft je een afgebakende opdracht: zó lang leer ik en focus ik alleen maar op m'n boeken. En de opdracht '45 minuten blokken' is véél haalbaarder dan 'twee boeken uit mijn hoofd leren voor mijn eindexamen geschiedenis.'

2. Schrijf je planning op
Drie keer 45 minuten (of wat je planning ook wordt) kun je natuurlijk best onthouden. Maar schrijf je planning toch maar op, adviseert Frank. 'Zet steeds x minuten werken en x minuten pauze op papier en vink dat af.' Dat geeft rust in je hoofd én laat zien wat je al bereikt hebt. Yes, net vijf minuten pauze gehad, check! 

3. Néém die pauze ook
Ben je net lekker bezig en gaat de wekker? Neem toch maar pauze, zelfs als je gevoelsmatig liever doorwerkt. 'Soms willen mensen dat, omdat ze net in een lekkere flow zitten. Maar wat bleek: als je jezelf een hele strenge regelmaat oplegt en verplicht tot pauzes, dan kun je heel erg lang doorgaan. En wordt het steeds makkelijker om na een pauze de draad weer op te pakken.' De afgelopen week schoven er bij Verbeek zelfs scholieren aan die alle negen blokjes in één dag bleven leren. Knap! 

4. Leg je telefoon in een andere ruimte
Het voelt misschien alsof je dan je eigen hand afhakt, maar leg je smartphone ver uit de buurt van je boeken. In een andere kamer bijvoorbeeld. Wat er niet is, kan ook geen verleidelijke afleiding zijn. Bij Verbeek kunnen de fanatiekelingen hun telefoon in een bakje leggen en pas na een paar blokken weer ophalen. 'Er zijn er altijd wel een paar die dat doen.' 

5. Beloon jezelf
'Misschien moet je jezelf een beloning in het vooruitzicht stellen om het vol te houden', aldus Verbeek. 'Zelf had ik een stempelkaart bedacht voor bijvoorbeeld een gratis drankje na x uur studeren. Iedereen heeft wel iets met stempeltjes van vroeger.' Gun jezelf na een aantal studieblokjes bijvoorbeeld een Snickers, een aflevering House of Cards of een potje voetballen op straat/ Vergeet dan punt 1 niet: houd je voortgang bij. Desnoods pak je je stempeldoos van zolder.

Heel veel succes! 

Ga je bijna naar de brugklas? Onze pagina Sevendays.nl/brugklas staat bomvol slimme tips, interessant brugklasnieuws en grappige blogs die je klaarstomen voor de middelbare school. En misschien heb je ook wel iets aan onze speciale krant Brugklas voor Beginners

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten