Blog

166% fooi, waar had ik dat aan verdiend?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sietje
Piebenga

Fooi geven, doet bijna iedereen. Vaak wordt de 10%-regel gehanteerd: bovenop de normale rekening wordt 10% extra gegeven, als waardering voor het eten en ontzettend leuk personeel. Zelf kreeg ik laatst zelfs 166% fooi. Waar had ik dat aan verdiend?

Vrijdagavond, negen uur: het terras van de strandtent waar ik werk, begint al leeg te lopen als een Duitssprekende jongen plaatsneemt aan een tafeltje. Hij bestelt 'ein kafé’ en nadat ik hem het kopje koffie heb overhandigd, betaalt hij netjes €2,40. Vervolgens drukt hij me knipogend vier euro fooi in de hand.

He’s back

Als je denkt dat het verhaal hier stopt, heb je het mis. Een kleine week later komt diezelfde gozer weer langs. Dit keer bestelt hij een biertje. Hij staat erop dat het in zijn bijzijn getapt wordt. Uiteraard kan ik onder druk niet goed tappen en de zoetsappige glimlach van de Duitser bevordert het proces alles behalve. Ook daarna probeer ik mijn werk zo goed mogelijk te doen, maar steeds als ik de kwijlende blik van die jongen vang, schiet ik in de lach. Dan begint hij ook nog onophoudelijk te knipogen en bij de tweede halve liter bier die hij bestelt, geeft hij me een por in mijn zij. Mijn aanbidder verlaat ook nu de tent weer niet voordat hij een flink fooi heeft achtergelaten.

Vriendje

Nog geen tien minuten later komt hij terug met de mededeling: ‘I didn’t want to leave yet.’ Hij neemt plaats aan een tafel vlak voor de bar. De ideale plek om me nog eens van top tot teen te bestuderen. Hij vraagt of ik morgen weer werk. Ik moet hem teleurstellen en vertel dat ik op vakantie ga. Het blijft een tijd stil. Dan komt de vraag waar we allemaal op hebben gewacht: ‘Do you have a boyfriend?’ Ik knik. Want ja, die heb ik. Een hele leuke. En geen denkbeeldige om van die Duitse creep af te komen. Zijn ogen slaan neer en aan alles is te zien dat ik zojuist zijn hart heb gebroken. Een minuut later staat hij bij de kassa. Ik geef hem de rekening en hij betaalt gepast af. Naar nog een fooi kan ik fluiten.

Sietje (17) is een ramp in het maken van keuzes en kan uren nadenken over een geschikte 'caption' bij haar Instagram-post. Ze is kind-aan-huis op de camping in Frankrijk en heeft haar mobiel standaard op 1% staan. Ze is daarnaast een fanatiek hockeyster en kijkt nú al uit naar het moment dat ze haar vwo-diploma binnen heeft en kan verhuizen naar Amsterdam. Lees hier meer van haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren