18 jaar: volwassen of niet?
Blog

18 jaar: 'Een soort van volwassen'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Rosemarie Roos van der Tol
Rosemarie
van der Tol

Het is de magische leeftijd: achttien jaar. De overheid en de rest van de wereld zien je opeens als ‘volwassen’. Maar ben je dat dan ook echt? 

Blogger Rosemarie (18) heeft inmiddels de middelbare school verruild voor de universiteit. Voor 7Days doet ze elke twee weken verslag van de feiten en mythen van het studentenleven. 

Groen als gras ren je de middelbare school uit met je diploma: eindelijk vrijheid! Geen lange dagen op school meer, geen ouders die van alles over je te zeggen hebben… Nee, jij weet het al: je gaat lekker op jezelf wonen. Nu mag het, toch? Nu ben je immers volwassen. 

Alles wat vanzelf ging

Toegegeven, die vrijheid is fantastisch. Je gaat en staat waar je wilt en niemand kan er iets over zeggen. Heel stoer voelt het, heel, nou ja, volwássen. 

Toch denk je af en toe terug aan die mooie tijd waarin het eten stipt om zes uur op tafel stond, je vuile was op magische wijze schoon in je kast terugkeerde en je alleen je voeten op hoefde te tillen als de stofzuiger langskwam. Dat is nu wel anders. 

Oefenen

Want als je op jezelf woont, gaat niets vanzelf. De vaatwasser produceert een waterfestijn in de keuken en de muizen dansen op tafel – letterlijk. Je wasstapel blijft maar groeien, je vuilnis zet zichzelf niet buiten en om zes uur heb je honger, maar geen eten. 

Waarom wordt er eigenlijk van je verwacht te weten hoe een belastingaangifte werkt als je achttien bent? Ben je dan opeens wél verantwoordelijk voor jezelf, alleen omdat je het juiste nummertje hebt bereikt? Het is niet dat ik van de één op de andere dag weet hoe ik een ei moet koken. Dat zijn allemaal dingen die je moet oefenen. 

Je eigen mama zijn

Studenten zijn eigenlijk meerderjarigen die oefenen ‘groot’ te zijn. Dat hoeft niet meteen goed te gaan. Nee, voor mij is volwassen zijn het moment dat je dingen gaat doen zonder dat je moeder zegt dat het moet. 

En als het dan een keertje fout gaat (je saldo is te laag om tandpasta te kopen, de vuilnis stapelt zich al maanden op, er zitten wéér muizen in de keuken), dan is er niemand die het erg vindt. Misschien wonen daarom zoveel studenten met z’n allen in een huis. Al die meerderjarigen samen maken één volwaardige volwassene. Dan hoef je niet altijd je eigen mama te zijn.

Meer lezen van Rosemarie? Laatst schreef ze ook al Studententaal en De eeuwige armoedzaaier

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren