Broodjes ideeën
Kookrubriek - schooltips

3 broodjes om mee naar school te nemen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maaike Kooijman
Maaike
Kooijman

Als je 'ideeën voor lunches om mee te nemen' googelt, krijg je duizenden resultaten. Alleen moet je voor de meeste lunches die je vindt, wel een hele avond in de keuken staan. En wie heeft daar nu zin in? Daarom bedacht ik deze drie broodjes: niet moeilijk, maar toch wat nét leuker en lekkerder dan die boterhammen met kaas. En om nog even in de vakantiestemming te blijven, zijn ze geïnspireerd op 3 verschillende landen.

Broodjes ideeën

Midden-Oosten
Oorspronkelijk komt hummus uit het Midden-Oosten, maar er zijn inmiddels al zoveel varianten dat je die herkomst niet meer precies kunt bepalen. Pompoenhummus, doperwtenhummus, bonenhummus... om maar een paar varianten te noemen. Het onderstaande recept is gewoon kikkererwtenhummus, maar wel met heel veel kruiden erdoorheen. Vandaar ook de oranje-achtige kleur! Het maken van de hummus kost wel even tijd (tóch de avond van tevoren doen dus!), maar dan heb je ook wel een voorraadje voor een aantal dagen.

Dit heb je nodig:
1 broodje
1 blikje kikkererwten
1 eetlepel olijfolie
(Sap van) een halve citroen
1 teentje knoflook
1 theelepel paprikapoeder
2 theelepels oregano
0,5 theelepel chilipoeder
0,5 theelepel kerriepoeder
Een snufje peper
Eventueel zongedroogde tomaatjes
Eventueel rucola

Zo maak je het broodje:
1. Giet de kikkererwten af, maar bewaar het vocht. Pureer de kikkererwten, de helft van het vocht, 1 eetlepel olijfolie en het sap van de halve citroen met een staafmixer of in een keukenmachine. Bij mij ging de staafmixer net kapot, dus ik probeerde het in de blender, maar dat gaat stukken minder goed.
2. Als de hummus dan te dun is, zoals bij mij het geval was, kun je hem nog even in een zeef scheppen en wat laten uitlekken. Je wilt immers ook niet dat je brood helemaal vochtig is!
3. Pers de knoflook uit boven het mengsel en roer alle kruiden erdoorheen. Ik heb zo precies mogelijk opgeschreven welke ingrediënten ik heb gebruikt, maar smaken verschillen: als jij helemaal geen kerrie wilt gebruiken maar juist nog meer chilipoeder, doe dat dan vooral. Wel steeds tussendoor blijven proeven!
4. Snijd het broodje door de helft en rooster beide helften kort in een broodrooster. Smeer er wat hummus op. Eventueel kun je het afmaken met zongedroogde tomaatjes en rucola, dat vind ik zelf heel lekker. Als je de andere helft van het broodje erop hebt gelegd, kun je het geheel met aluminiumfolie inpakken. Dan weet je in ieder geval zeker dat alles 'blijft zitten'!

Tip:
Hummus is ook heel lekker als dip! Je kunt dus een extra bakje hummus meenemen en hier stukjes wortel, tomaat en komkommer in dippen.

Broodjes ideeën

Griekenland
Waar je de hummus de avond van tevoren moet maken, is de tzatziki echt in een paar minuten klaar. Dat kan 's ochtends dus ook nog wel! Ook bij dit recept houd je wat van de tzatziki over, wat je mooi de volgende dag kunt gebruiken. Je kunt je ouders er ook blij mee maken, trouwens.

Dit heb je nodig:
Een klein ciabattabroodje
Een halve komkommer
5 eetlepels Griekse yoghurt
(Sap van) een halve citroen
1 teentje knoflook
Eventueel zwarte olijvenringetjes
Eventueel rucola

Zo maak je het broodje:
1. Snijd de komkommer in heel kleine stukjes.
2. Roer de yoghurt hier doorheen. Pers de halve citroen en het teentje knoflook erboven uit en roer dit allemaal door elkaar. Eventueel kun je er ook nog wat zwarte olijf doorheen roeren.
3. Doe wat tzatziki op de ciabatta en leg er nog wat rucola en eventueel olijf op. Als je de andere helft van het broodje erop hebt gelegd, kun je het geheel met aluminiumfolie inpakken. Dan weet je in ieder geval zeker dat alles 'blijft zitten'!

Tip:
Waarschijnlijk heb je Griekse yoghurt over; dat kun je ook in een bakje meenemen met wat honing en walnoten. Veel zoeter dan het broodje met tzatziki, maar wel lekker als tussendoortje.

Broodjes ideeën

Frankrijk
Als ik aan Frankrijk denk, denk ik aan stokbrood en brie. Vaak wordt brie gecombineerd met honing, maar wist je dat het ook heel lekker is met jam? Voor dit broodje heb je maar een paar ingrediënten nodig, maar het is heel erg lekker (als je ervan houdt, dat moet ik er wel bij zeggen). Het is iets minder gezond dan de andere twee, maar dat mag af en toe ook.

Dit heb je nodig:
1 pistoletje (of, als je het echt Frans wil doen een stuk stokbrood)
Jam van rode vruchten (bijvoorbeeld rode bessen of frambozen - vijgen kunnen trouwens ook!)
Een paar dunne plakjes brie
Wat walnoten

Zo maak je het broodje:
1. Snijd het pistoletje doormidden en smeer op de ene helft een royale laag jam. Snijd wat dunne plakjes brie en leg deze erbovenop.
2. Mocht je het lekker vinden, dan kun je de brie wat laten smelten (let op: je eet het dus wel koud). Verwarm de oven even voor op 200 graden Celsius. Zet de oven op de grillstand en grill het broodje (beide kanten) zo'n 2,5 minuut.
3. Maak het af met wat walnoten. Als je de andere helft van het broodje erop hebt gelegd, kun je het geheel met aluminiumfolie inpakken. Dan weet je in ieder geval zeker dat alles 'blijft zitten'!

Mocht je wel wat meer tijd willen besteden aan je lunch, bekijk dan eens de volgende recepten: bananenbroodItaliaanse bollen, omeletwrapssalade met falafel en ontbijtmuffins (maar die kun je dus ook als lunch eten). Genoeg keuze!

Meer tips lezen die het schoolleven makkelijker maken? Hier vind je alle schooltips op Sevendays.nl.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Blog - schooltips
Kookrubriek
Kookrubriek