IJsjes maken
Kookrubriek

3 soorten ijsjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maaike Kooijman
Maaike
Kooijman

Door het herfstachtige weer zou je het niet denken, maar heus: eind deze week wordt het weer zomers warm. Wil je nu al in de stemming komen? Maak dan alvast je eigen ijsjes! Dat is heel erg makkelijk, lekker en vaak ook nog gezonder dan ijs uit de winkel. Hieronder recepten voor yoghurt-nectarine-ijsjes, bosvruchtenijsjes en chocolade-ijsjes.

Voor de ijsjes gebruik je speciale ijsvormpjes die je in de vriezer legt. Je kunt ze bijvoorbeeld kopen bij de Xenos of de HEMA. Afhankelijk van de grootte van de vormpjes zijn deze recepten voor 2 tot 4 ijsjes. Zo kun je ook meerdere smaken tegelijk maken! 

Het verschilt overigens per ijssoort hoe lang ze in de vriezer moeten. Het beste kun je ze op een regenachtige dag maken en dan al kant-en-klaar in de vriezer hebben voor de volgende hittegolf. Maar de meeste kun je ook 's ochtends maken en aan het einde van de middag opeten.

1. Yoghurt-nectarine-ijsjes

IJsjes maken

Dit heb je nodig:
- 5 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel honing
- 1 rijpe nectarine (eventueel met water om te verdunnen)

Zo maak je de ijsjes:
1. Pureer de nectarine in de blender of met een staafmixer. Als je een goed rijpe nectarine gebruikt, gaat dit prima. Als hij nog wat harder is, kun je een scheutje water toevoegen om er een gladder papje van te maken.
2 Meng de honing door de yoghurt.
3. Schep in de ijsvormpjes om de beurt een lepel yoghurt en een lepel gepureerde nectarine, net zolang tot het vormpje tot de rand gevuld is. Je kunt natuurlijk ook eerst de helft yoghurt en dan helft nectarine doen (of andersom), maar zo'n laagjeseffect ziet er heel grappig uit!
4. Zet de ijsjes nu in de koelkast tot ze bevroren zijn. Een tip om ze goed uit de vormpjes te krijgen, lees je onder aan dit blog.

2. Bosvruchtenijsjes

IJsjes maken

Dit heb je nodig:
- Zo'n 200 gram ontdooid diepvrieszomerfruit (eventueel met water om te verdunnen)
- Eventueel 1 theelepel tot 1 maximaal eetlepel citroensap

Zo maak je de ijsjes:
1. Dit recept is het allermakkelijkste van de drie! Doe het zomerfruit in de blender, maar houd een paar hele vruchten apart. Pureer het fruit tot een soort sapje. Eventueel kun je hier nog wat water bij doen, dan wordt het minder dik én kun je er meer vormpjes mee vullen. Voor een extra frisse touch kun je er nog wat citroensap doorheen blenden.
2. Schep het mengsel in de vormpjes. Na elke schep kun je een heel vruchtje toevoegen. Dat is voor de smaak niet per se nodig, maar het is gewoon leuk om vruchtjes terug te vinden in je ijs.
3. Zet de ijsjes nu in de koelkast tot ze bevroren zijn. Een tip om ze goed uit de vormpjes te krijgen, lees je onder aan dit blog.

3. Chocolade-ijsjes met aardbeien

IJsjes maken

Dit heb je nodig:
- 1 rijpe banaan
- 1 eetlepel cacao
- 1 eetlepel honing
- 3 eetlepels melk
- Eventueel 3 aardbeien

Zo maak je de ijsjes:
1. Pureer de banaan in de blender of met een staafmixer. Voeg de cacao, honing en melk toe en mix alles goed door elkaar.
2. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in heel kleine stukjes. 
3. Schep het chocolademengsel in de vormpjes. Voeg na elke schep een stukje aardbei toe. 
4. Zet de ijsjes nu in de koelkast tot ze bevroren zijn. Een tip om ze goed uit de vormpjes te krijgen, lees je onder aan dit blog.

TIP 1: ga niet meteen hard aan het stokje trekken als je de ijsjes uit de vriezer hebt gehaald. De kans bestaat dat je het stokje dan uit je ijsje trekt. Vul in plaats daarvan een bakje met handwarm water en zet de ijsjes hier één of een paar minuten in. Daarna kun je ze voorzichtig ronddraaien en tot slot uit het vormpje trekken.

TIP 2: deze zelfgemaakte ijsthee kun je natuurlijk ook heel goed invriezen!

Krijg je de smaak te pakken? Ga voor meer recepten van blogger Maaike (18) naar ons Kookrubriek-archief!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren