5 redenen waarom ik overal lijstjes voor maak

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
blogger lucas
Lucas
Versteeg

Mijn bureau ligt er bezaaid mee: Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes. Ik zou zo een lijstje kunnen maken van de dingen waar ik lijstjes over maak. Dan heb ik het niet alleen over de bekende to-do lijstjes, of bucket-lists, maar ook lijstjes over avondeten, boeken, geld, avondplanningen, leuke films, en nog véél meer… Maar waarom doe ik dat eigenlijk?

1. Om door het bos de bomen te kunnen zien

Het is begonnen op een moment in mijn leven waarop ik totaal geen overzicht meer had. Het rustige basisschoolleven waarin mijn grootste zorg mijn knuffelbeer was, verruilde zich voor de middelbare school, met bijbaantjes, sportclubs, filmavondjes en hobbyclubs. CHAOS! Om zicht te houden op wat ik op welke dag moest doen, wat ik nog moest voorbereiden voor welke activiteit en welke wedstrijden ik wel en niet had gewonnen, begon ik met het maken van lijstjes.

2. Door de boeken van Lena Lijstje

Als tienjarig kind smulde ik van de boeken over Lena Lijstje, geschreven door Francine Oomen. Ik las eigenlijk sowieso alles wat los en vast zat, maar Lena heeft me vast wel beïnvloedt. Zij maakte namelijk ook altijd lijstjes, bijvoorbeeld om te helpen met keuzes maken in haar chaotische en spannende leven. Haar hielp het altijd heel goed. Dus waarom zou het mij niet ook helpen?

3. Je dropt brein op papier

Wanneer je je afspraken, opdrachten, en alles wat je nog verder moet regelen of doen op papier schrijft, hoef je het niet meer te onthouden. Ik leeg als het ware m'n brein, want het staat op papier. Ik bekijk de lijstjes regelmatig en leg ze op duidelijke plekken. Het resultaat? Ik vergeet nooit meer een afspraak en kom altijd op tijd.

4. Het verhelpt keuzestress

Per dag maak je – bewust en onbewust- duizenden keuzes. Welke kleding doe ik aan? Wie groet ik wel en wie niet? Wat doe ik op mijn brood? Lijstjes maken met voor- en nadelen van welke keuze dan ook, kunnen enorm helpen. Zo sta ik bijvoorbeeld langer stil bij een keuze, en kan ik makkelijker alles overwegen.

5. Het heeft satisfying-factoren

Het maken van lijstjes vind ik erg satisfying; ofwel het maakt me een tevreden mens. Als ik een dag vol chaos achter de rug heb, kan ik alle lijstjes weggooien. Dit ruimt letterlijk en figuurlijk op. Ook streep ik dingen weg op mijn to-do lijstjes. Dan zie ik wat ik al heb gedaan en kan ik trots zijn op mijn vooruitgang.

Lucas (19) is altijd druk met van alles en nog wat. Als hij niet de fanboy uithangt bij een musical, doet hij wel mee aan een of andere creatieve cursus of swipet hij door zijn verzameling memes. Deze pannenkoekengek is tweedejaarsstudent Journalistiek en schrijft graag over entertainment, kunst en cultuur. Lees meer blogs van Lucas.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren