deadlines
Schoolblog - schooltips

5 slimme tips om nooit meer een deadline te missen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ezra Vogt
Ezra
Vogt

Leonardo da Vinci was er slecht in, ik ben er slecht in en jij waarschijnlijk ook: het halen van deadlines. Maar geen paniek! Als je alweer eens radeloos rondtolt in dat Universum van Slechte Planning, Veel-Te-Laat-Zijn en Uitstelgedrag zijn dit dé vijf tips die je helpen om alles toch op tijd af te hebben.

Tip 1: Erken het probleem
Oké, het feit dat je dit nu aan het lezen bent, wekt sterk de indruk dat jij net als heel veel andere mensen een uitsteller bent. Je bent waarschijnlijk iemand die dat  klusje 'zometeen wel klaart' en die 'morgenvroeg wel dat opstel schrijft'.

Uh, meestal draait dit gedrag gewoon uit op bergen afwas en rode cijferlijsten, omdat jouw 'morgenvroeg' weer eens 'volgende maand' is geworden. Hoogste tijd voor verandering.

Tip 2: Begin ruim op tijd
Ja, ik weet het: op tijd beginnen is juist het grote probleem. Maar dit is toch echt de eerste stap op jouw tocht der overwinning. Begin gewoon eens supervroeg om te zien welk effect het heeft.

Werk bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje aan je Engelse grammatica. Na een week zal je merken dat je op deze manier veel beter voorbereid bent op die toets dan wanneer je alles de avond van te voren in je hoofd stampt. 

Tip 3: To-do-lijstjes maken
Vaak hebben uitstellers de neiging om moeilijke en saaie dingen nog even naar later op te schuiven. Maar juist die dingen hebben vaak de hoogste prioriteit! Mijn tip is om zo'n lekker ouderwets afvinklijstje te maken.

Wees heel concreet. Zet de belangrijkste dingen boven aan het lijstje en voeg ook een bijbehorend tijdstip toe. To-dolijstjes helpen je om één ding tegelijk te doen en een aantal taken in een bepaalde periode op tijd uit te voeren.

deadlines

Tip 4: Gun jezelf ook pauze
Je zou dit bijna over het hoofd zien, maar een pauze om de zoveel tijd is ook van groot belang. Geef jezelf om de zoveel tijd een schouderklopje  of ga een rondje lopen (naar de ijssalon, bijvoorbeeld). Jezelf complimenten geven werkt heel motiverend. 

Tip 5: Iedere vorm van afleiding is uit den boze
Hoe sterk je ook de neiging hebt te denken dat je vriend(in) WhatsApp'en je nummer 1 prioriteit is, je deadlinetaken gaan natuurlijk voor. Dus leg die telefoon achter slot en grendel en sluit je af voor alles wat social media heet. Of zet je smartphone even op vliegtuigmodus. Hoe sneller jij doorwerkt, hoe eerder je verder kunt met die gezellige gesprekken.

Meer blogs lezen van Ezra (15)? Laatst schreef hij ook al Waarom ik niet meer naar het conservatorium wil en Ik mis die maan-roos-vis-momentjes.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren