kinderboekje blog
Blog

6 dingen die je in vriendenboekjes schreef

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Gitte Hessels
Gitte
Hessels

Vroeger, toen je nog niet nadacht over grotemensendingen, was alles nét iets beter, mooier, leuker en lekkerder. Toch?

Ik neem je mee terug in de tijd en voorzie je van een portie nostalgie. Vandaag: 6 dingen die je altijd in vriendenboekjes schreef. En jouw klasgenootjes andersom ook in jouw boekje. Niet dat dat je toen uitmaakte. Toen jij je in de periode bevond dat je vriendenboekjes cool vond, maakte je niet eens onderscheid tussen populaire kids en stomme kleuters met snottebellen. Iedereen mocht erin schrijven, en dus was het boekje binnen no-time vol. En waarschijnlijk heb je er wel een stuk of vijf liggen. Blader je er nog eens in terug, dan zie je dat deze vragen in al die vriendenboekjes op dezelfde manier werden beantwoord:

Wat wil je later worden?

Deze heb ik in mijn eigen vriendenboekje vaak voorbij zien komen: beroemd. Of juffrouw, of moeder, die ook. Maar nog het allermeest: dolfijnentrainer. Ik schreef het ook op. Ik bedoel: ik zag al helemaal voor me hoe ik mijn lievelingsdieren in spectaculaire shows door hoepels liet springen, ze non-stop visjes mocht voeren en met ze mocht knuffelen. 

Wat is je lievelingsdier?

Tja, als het erop aankwam bleek de dolfijn toch niet je állerlievelings-lievelingsdier. Jij koos voor je net nieuwe cavia Coco, de lieve knuffelpoes van oma, de hamster van je zus of het mooiste en liefste paard van paardrijles. Was je stiekem niet zo’n grote dierenfan? Dan probeerde je dat waarschijnlijk te overcompenseren door een zo’n wild en heftig mogelijk dier op te schrijven: een leeuw, een tijger, een slang… Maakte je toch indruk. 

Wat is je allergrootste wens?

Naar Euro Disney gaan natuurlijk, dat was dé ultieme droom. En dat zei je stiekem vooral om het nog maar eens even te benadrukken als mama het vriendenboekje voor je invulde. Behoorde je tot het kleine groepje coole kids dat er al was geweest? Dan krabbelde je je trouwwens op, of vroeg je aan je moeder of ze iets wilde verzinnen. En dan schreef ze: dat iedereen gezond en gelukkig blijft.

Wat is je lievelingseten?

Ja, je had dus twee soorten kinderen: van die types die dan FRIET opschreven - ik was er ongetwijfeld één van - en van die kinderen die iets heel randoms of specifieks neerzetten. 

Wat is je favoriete schoolvak?

Gym natuurlijk, duh. Zelfs als je niet van gym hield. Oké, als je echt een bijdehandje was koos je dan voor pauze. Wie een serieus vak opschreef was in ieder geval een superdikke nerd.

Ik houd niet van…

Groente - superslimme optie. Vroeg naar bed gaan - uhu, kan ik in komen. Maar nog het vaakst opgeschreven: ruzie. Nee, natuurlijk houd je niet van ruzie, niemand. Het zou gek zijn als je daarop zou kicken en … Nou, laat maar, je snapt me. Maar omdat zo’n suf kind dat dan helemaal vooraan had geschreven, aapte iedereen dat na omdat niemand wist wat nog meer op deze vraag te beantwoorden. 

Gitte (20) is dol op de geur van papieren kranten. Haar droom: er zelf ook voor één schrijven. En haar stukken illustreren. Volgend jaar hoopt ze haar diploma Journalistiek te behalen en die droom waar te maken. Mocht dat niet lukken, dan is ze vastberaden haar eigen ontbijtrestaurantje te beginnen. Met een zelfverzonnen menu van roereitjes met ketchup, kommetjes met fruit, yoghurt en muesli en wentelteefjes. Laten dat nu net haar drie favoriete ontbijtjes zijn.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren