markt blog femke

6 redenen waarom het fijn is om naar de markt te gaan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Zo af en toe ga ik naar de markt. Op woensdag of zaterdag staan er altijd een hoop kraampjes met groenten, fruit, brood, noten en andere spulletjes zoals kleren en telefoonhoesjes. Het is heus niet zo dat ik er áltijd kom, maar de keren dat ik naar de markt ga, word ik weer positief verrast. Een paar voordelen op een rijtje waarom ik dat vind!

1. Druk maar gezellig

Allereerst - cliché maar waar - is de markt heel sfeervol. Op een goede marktdag schijnt het zonnetje, is het gezellig druk, en zijn alle marktkraampjes goed gevuld. Het is soms wat dringen tussen moeders die hun kinderen meenemen, gepensioneerde stelletjes en groepjes jongeren in de drukte. Maar als je daar doorheen kijkt, valt op dat veel mensen het als een uitje zien omdat ze hun gemakje rondlopen. Ik vind het wel gezellig om me tussen de mensen te mengen, zeker nu ik op mezelf woon.

2. De enthousiaste verkopers

Wat ik heel fijn vind, is dat de verkopers vaak enthousiast zijn. Dat werkt aanstekelijk! Ik word er spontaan blij van als ik dat niet al was.

3. Vers, vers en nog eens vers

Daarnaast is het eten op de markt vers. Ik koop bijvoorbeeld lekkere broodjes bij de bakkerskraam, of iets bij de viskraam, die op elke markt wel te vinden is. En ook het versgevoel vind ik zo fijn: je kan zelf uitkiezen welke champignons je wilt hebben in plaats van dat je moet kiezen uit de voorverpakte doosjes in de supermarkt.

4. Minder plastic

Nog een voordeel van de markt vind ik dat het zoveel plastic scheelt. In de supermarkt is alles voorverpakt en op de markt vermijd je dat door je eigen tas en zakjes mee te nemen. Dat doe ik dan ook altijd. Het is één van de redenen dat ik groenten en fruit op de markt koop en niet naar de plaatselijke supermarkt ga: plastic verspilling verminderen.

5. Weer eens wat anders

Het zorgt ervoor dat ik weer eens andere producten onder mijn neus geschoven krijg. Laatst kocht ik er een keertje een theesoort die ik niet kende, want die was in de aanbieding. Super! Een andere keer loop ik er een leuk kledingstuk tegen het lijf. Of ik koop fruit dat ik anders nooit koop - limoenen, mango's et cetera. Kortom, ik leer regelmatig wat nieuws kennen op de markt.

6. Meer waar voor je geld

Talking about that: Het laatste en belangrijkste punt is dat eten en spullen op de markt vaak goedkoper zijn. Ik weet zo geen concrete bedragen, maar de deals op de markt klinken gewoon al beter. 'Drie doosjes frambozen voor vijf euro!', nou daar doe ik het wel voor! 

Bonustip: ga aan het eind van de dag naar de markt. Verkopers willen dan vaak van hun waar af en daar staat vaak een (nog) lagere prijs tegenover. Veel plezier op de markt!

Sinds ze kan lezen, is Femke (17) een boekenwurm. Enthousiast als ze is combineert ze haar studie Nederlandse Taal & Cultuur met van alles en nog wat. Van mooie woorden wordt ze blij en over boeken en taal kan ze uren praten. Ze schrijft graag en ziet overal verhalen. Theedrinken of in het park zitten met vriend(inn)en is één van haar favoriete bezigheden, maar ze is ook altijd in voor een gezellig spelletje, slechte (of juist leuke) film of een goed gesprek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren