Blog

7 bekende kinderboeken die we vroeger allemaal lazen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
blogger lucas
Lucas
Versteeg

Onze kleine kinderhartjes gingen vroeger sneller kloppen van lolly’s, Het Sinterklaasjournaal, maar zeker ook van een aantal kinderboeken. Vol spanning luisterden we naar hoe onze ouders voorlazen en vol ontzag bekeken we de mooie illustraties. Deze 7 pareltjes herken je vast nog wel.

1. Over een Kleine Mol die wil weten wie er op zijn hoofd gepoept heeft
Als je dit boek niet kent, heb je serieus wat gemist in je jeugd. Wat was dit een pret. De mol ging steeds weer naar een ander dier om te vragen of hij op zijn kop gepoept had. Terwijl ik het boekje al twintig keer had gelezen, sloeg ik nog elke keer nieuwsgierig de bladzijde om zodat ik kon zien wat het volgende dier was. En welk dier was ook alweer de dader? Dat zie je hier.

2. Rupsje Nooitgenoeg
Stiekem was dit voor mij en veel andere kinderen gewoon één groot feest van herkenning. Ik hield enorm veel van eten. Maar ja, wie niet. Wij hadden vroeger ook Het Telboek met de vingerpop waarbij je steeds de rups tussen de gaatjes van appels en aardbijen kon stoppen om te leren tellen. Ik kan inmiddels tellen; zou het geholpen hebben?

3. Dikkie Dik
Wat een icoon, die Dikkie Dik. Waarschijnlijk zijn er tegenwoordig nog steeds 26231 oranje katten met deze naam. Ik was dol op die gekke Dikkie, en met de knuffel in mijn hand luisterde ik geboeid naar de verhalen. De kat beleefde in en om het huis allerlei avonturen met andere katten, of met voedsel. Als je nog even wil genieten: dat kan hier.

4. Nijntje
Ken jij dat lieve kleine konijntje nog? Nee nee, dan heb ik het niet over de bunny van Playboy. Ik heb het over het creatuur van Dick Bruna. De tekeningen waren ongelooflijk simpel, maar daarom ook zo’n succes. Nijntje herken je uit duizenden. En van de verhaaltjes krijg je nooit genoeg.

 

5. De Gruffalo
Och, wat heb ik hiervan genoten. De muis die alle dieren wegjaagt door te zeggen dat hij bij de Gruffalo ging eten, die hij zelf had verzonnen. Maar tot zijn – èn mijn – schrik, bestond dat ‘monster’ echt. Wist je dat er zelfs een animatiefilm is van De Gruffalo?

 

6. Elmer de Olifant
De olifant die eruit ziet als een lappendeken, inmiddels een icoon onder de prentenboeken. Wat hebben we op de basisschool vaak die olifant moeten inkleuren… Ik hield van het verhaal. Elmer die zichzelf grijs verfde om erbij te horen, maar uiteindelijk toch niet anders kon dan zichzelf zijn. 

 

7. De Mooiste Vis van de Zee
Over de eenzame vis Regenboog die al zijn schubben weggeeft en uiteindelijk allemaal vrienden maakt. Dit populaire boek is wereldwijd 30 miljoen keer verkocht! Hoewel ik het verhaal als kind niet zo spannend vond, keek ik verwonderd naar de mooie schubben van de vis. Wanneer we bij een aquarium waren keek ik altijd even of ik vis Regenboog kon spotten.

Lucas (18) is altijd druk met van alles en nog wat. Als hij niet de fanboy uithangt bij een musical, doet hij wel mee aan een of andere creatieve cursus of swipet hij door zijn verzameling memes. Deze pannenkoekengek is eerstejaarsstudent Journalistiek en schrijft graag over entertainment, kunst en cultuur. Lees meer blogs van Lucas.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren