Blog

7 dingen die je moet weten over de opleiding Brood en Banket

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
blogger lucas
Lucas
Versteeg

Moet je een uniform dragen? Moet je fan zijn van Heel Holland Bakt? Krijg je veel les over voedingsstoffen? We vroegen een student wat je nou echt moet weten over de opleiding Brood en Banket.

In deze nieuwe rubriek interview ik om de week een student van een populaire opleiding. Dit keer sprak ik Dylan (16). Hij volgt Brood en Banket aan het ROC in Leiden.

Voor de echte Heel Holland Bakt-fans is er de mbo-opleiding Brood en Banket. Als je deze opleiding doet, leer je de ins en outs van het vak. Zowel praktische als theoretische zaken komen aan bod. Je kunt een speciale richting kiezen die je opleidt tot zelfstandig banketbakker, pattisier, uitvoerende bakker of leidinggevende bakker. Maar dit is wat je volgens Dylan goed moet beseffen voor je je aanmeldt:

1. Lang niet iedereen hier houdt van taart!

'Veel mensen denken dat iedereen op deze opleiding een echte zoetekauw is, maar dat valt mee. Als je Brood en Banket alleen kiest omdat je van lekkere taart houdt, dan red je het niet. De techniek moet je ook aanspreken. Zelf ben ik ook niet zo’n zoetekauw, maar het werken ermee vind ik wel leuk.'

2. Het is heel praktijkgericht

'Tijdens de opleiding krijg ik één dag per week les op school. De rest van de week werk ik in een bakkerij, waar ik veel uit de praktijk leer. Op school krijgen we een lijst met producten die we moeten kunnen maken, zoals merengueschuim, zuurdesembrood en slagroomsoesjes. Je mag zelf inplannen in welke praktijkles je deze maakt. Daarna word je ervoor beoordeeld, op smaak, uiterlijk en werkwijze.'

3. Je kunt er een deel van jezelf in kwijt

'Voor deze opleiding is creativiteit nodig. Ik kan mijn eigen ideeën erin kwijt en dat is erg leuk. Als je zelf mag beslissen hoe je eindproduct eruit gaat zien qua smaak en uiterlijk, kun je er een deel van jezelf in kwijt. Een andere keer krijg je weer een specifiekere opdracht, dan is het belangrijk dat je gestructureerd en netjes kan werken.'

4. De opleiding draait ook om voedingsleer

'We zijn niet alleen maar bezig met taarten bakken, brood kneden en slagroom spuiten. We krijgen ook theoretische vakken. Voedingsleer bijvoorbeeld. Daarbij leer je over de voedingswaarde en ingrediënten van vrijwel alle voedingsmiddelen. We verdiepen ons ook in thema’s: cChocola bijvoorbeeld. Vakken als wiskunde en Nederlands krijgen we ook.'

5. Er zijn veel meer jongens dan meisjes

'In tegenstelling tot opleidingen in de zorg, hebben wij juist veel meer jongens dan meisjes in de klas. Ik weet niet waardoor het komt, maar misschien omdat het fysiek een nogal zwaar beroep is. Je maakt lange dagen en moet hard werken. Wellicht spreekt dat jongens meer aan dan meisjes.'

6. Het lijkt best een beetje op Heel Holland Bakt

'Het populaire programma Heel Holland Bakt heeft best wat gelijkenissen met onze studie. We bakken dingen en letten daarbij erg op techniek en smaak, maar ook op uiterlijk. Er mislukken dingen, maar er worden ook heerlijke dingen gebakken. Zelf volg ik het programma ook, maar in de klas kijken we het niet. Wel praten we er weleens over.'

7. Ja, je moet een echt 'uniform' dragen...

'Tijdens de praktijklessen hebben we allemaal dezelfde kleding aan. We dragen een witte buis, dat is een soort koksjas. Ook dragen we een broek met een sloof eroverheen, een soort schort. Verder moeten we natuurlijk een muts op, en dragen we ook veiligheidsschoenen. Soms is dat een heel gedoe, maar het hoort erbij en is eigenlijk ook best geinig.  '

Meer interviews over studies lezen? Lees ook 7 Dingen die je moet weten over de studie mondzorgkunde. Wil je graag dat we in deze rubriek een bepaalde studie behandelen? Tip ons via WhatsApp!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren