Blog

7 irritatiefactoren van Duitse les

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
blogger lucas
Lucas
Versteeg

Met Duits in mijn pakket op het vwo, kan ik er niet omheen: uren lang luistertoetsen oefenen, spreekvaardigheid trainen en naamvallen knallen. Iedereen die Duits in z’n pakket heeft weet: er zijn zo van die dingen die elke les terugkomen. Een paar voorbeelden.

Af en toe haalt de docent – of een aantal van mijn klasgenoten - het bloed onder mijn nagels vandaan: een les Duits bevat behoorlijk wat momenten van irritatie, of zoals Jochem Myjer zou zeggen: EEN IRRITATIEFACTORTJE.

1. Schreeuwen
GUTEN TAG MEINEN DAMEN UND HERREN. HÄRZLICH WILKOMMEN BEI DIESER DEUTSCH STUNDE. Zo begint mijn docent altijd. En ja, altijd keihard!

2. Naamvallen
DER, DES, DEM, DEN. DIE, DER, DER, DIE. We moeten de naamvallen maar blijven opratelen. Vréééselijk, maar de docent wil er gewoon zeker van zijn dat we ze kunnen dromen. Nachtmerries heb ik ervan.

3. Rundfunk nadoen
Oké, dit is stiekem wel grappig. Maar om nou élke les op diezelfde manier ‘jullie hebben allemaal een onvollllldoende’ te zeggen... Nou, hier is-ie dan nog een keer voor de liefhebbers:

RUNDFUNK AFL01.05 ONVOLDOENDE (ENGLISH SUBTITLES)

4.Onverstaanbare Duitsers op luistertoetsen
Ik weet niet of CITO ze erop uitkiest, maar de Duitsers die op luistertoetsen aan het woord zijn, praten ‘toevallig’ allemaal wel héél snel en héél binnensmonds.

5. Umlaut
Het is best gek dat de hele klank van een woord op een onlogische manier verandert door die éne umlaut. Elke les worstel ik er weer mee. Is het nou schön. Of Schon?

6. Overdreven Duitse uitspraak
SCHMETTERLING. ONVOLLLDOENDE. KUGELSCHREIBER. Het is wat, zo’n taal waar je helemaal op los kan gaan qua uitspraak.

De schoonheid van de Duitse taal

7. Duits sausje
Bij gebrek aan woordenschat overgiet je een Nederlands woord met een Duits sausje. Zo vervang je bij het woord 'deur' de D voor een T en je spreekt het een beetje op z'n Duits uit. Zie je. Het werkt soms echt!

Tot slot: géén Duits filmpje, maar relevanter dan ooit:

Jochem Myjer - Irritatiefactortje (De Rust Zelve)

Lucas (19) is altijd druk met van alles en nog wat. Als hij niet de fanboy uithangt bij een musical, doet hij wel mee aan een of andere creatieve cursus of swipet hij door zijn verzameling memes. Deze pannenkoekengek is eerstejaarsstudent Journalistiek en schrijft graag over entertainment, kunst en cultuur. Lees meer blogs van Lucas.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren