Blog

7 leertips voor motivatielozen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Leren voor toetsen is een periode van excessief zweten, wanhoop en uitstelgedrag. Maar of je nou proefwerkweek, examens of een SO hebt: leren moet en zal je. Iets wat toch verdomde lastig is als je - net als ik - geen motivatie hebt. Maar er zijn een paar trucjes die helpen:

1. Zet muziek op

Je mentor hamert vast op een heel rustige situatie. En oké, dit komt vast niet ieders concentratie ten goede maar: probeer eens naar muziek te luisteren tijdens het leren. Mijn theorie hierachter is dat als je het leren zo leuk (kuch) mogelijk maakt, het makkelijker is om eraan te beginnen. Iets wat ik bij mijn in elk geval helpt, merk ik.

2. Begin met iets kleins

Start niet met die onmogelijke wiskunde-opgaven als dat niet je beste vak is. Kies liever voor die geschiedenisopdrachten als je die leuker vindt. Want waarom zou je per se met het moeilijkste beginnen? Je moet ERGENS starten! Maak het jezelf dan niet al te moeilijk. 

3. Beloon jezelf

​Spreek met jezelf een beloning af. Na elk paragraaf geschiedenis of na elke vijf sommen een stukje chocolade. Wees wel gewaarschuwd: een beetje zelfdiscipline is hier wel voor nodig. Voor je het weet zit je met een lege zak Snickers aan je bureau (oeps). Als je daar geen zin in hebt, kun je trouwens ook gewoon kauwgom pakken.

4. Zet je telefoon uit

Een dooddoener, maar hij werkt wel. Zet je telefoon helemaal uit. Het apparaat op stil of vliegtuigmodus zetten is niet genoeg, hij moet he-le-maal uit. Hoe eerder je klaar bent met je huiswerk, des te sneller je kunt kijken of je iets gemist hebt op Snapchat of Instagram. Tussentijds je telefoon checken mag niet. Dat zou ook veel te veel tijd kosten, aangezien je 'm eerst helemaal opnieuw moet opstarten. 

5. Neem pauzes

Neem na elke drie kwartier even tien minuten pauze. Waarom? Nou ten eerste: het zijn pauzes, waarom niet? Ten tweede: twee uur lang blokken is veel vermoeiender dan tweeëneenhalf uur met pauzes ertussen. Als je dit doet, neem dan ook wel echte pauzes en denk in die tien minuten niet aan wat je nog allemaal moet doen. Ga voor mijn part touwtjespringen of meezingen met de muziek. Geef je brein gewoon even rust (dat heb je ook wel verdiend na 45 minuten).

6. Houd je voortgang bij 

Maak een (mooie) planning. Liefst eentje met fancy kleurtjes, hokjes of een ingewikkeld pijlensysteem. Heb je een onderdeel van je huiswerk af? Kruis af, vink aan, arceer, maak er wat moois van. Je voortgang zien, motiveert ook.

7. Ga op z'n minst HEEL EVEN aan de slag

Ben je echt niet vooruit te branden vandaag? Neem jezelf voor om tien minuten te leren. Want wat zijn nou tien minuten? Dat is zo gepiept, toch? En misschien kom je toch in een flow en kun je er twintig minuten van maken. Of dertig. Of drie kwartier. En voor je 't weet heb je die pauze alweer dik verdiend. Succes!

Meer lezen van Sanne (15)? Laatst schreef ze ook al De 26 dingen die je denkt tijdens een proefwerk en Hoor jij bij studiekamp A of B?.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren