presenteren angst spreekbeurt
Schooltips

7 tips tegen presentatie-angst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Laura Schouten
Laura
Schouten

Zenuwachtig zijn voor een presentatie of spreekbeurt? Het kan de beste overkomen. Trillende handen, struikelen over je woorden of spontaan een black-out krijgen... Ik heb er zelf ook nog wel eens last van. Om jou én mij te helpen, verzamelde ik zeven tips om met podium- en presentatieangst om te gaan.

1. Denk vooral niet aan de onderbroeken van andere mensen
Je hoort als een van de eerste tips altijd 'Stel je gewoon voor dat iedereen in hun onderbroek zit'. Niet doen! Waarom in hemelsnaam zou de onderbroek van m'n docent Duits mij kalmeren?

Probeer liever te denken aan het feit dat je gewoon voor 'gewone' andere mensen staat. Het zijn maar mensen, net als jij.

2. Weet wat je wilt zeggen
Bedenk van tevoren wat je met jouw presentatie eigenlijk wil zeggen en sta daar ook achter. Als je iets gaat vertellen wat je zelf eigenlijk totaal oninteressant en onzinnig vindt, komt dat ook zo over.

Mag je niet zelf je onderwerp kiezen? Er is van jouw toegewezen onderwerp vast ook wel een aspect wat je enigszins aanspreekt. Als je weet wat dat is, kun je je daar misschien een beetje extra in verdiepen, zodat het ook voor jou leuk en interessant wordt. Des te beter kun je je boodschap overbrengen.

3. Begin op tijd
Als je je voorbereiding uitstelt tot het laatste moment - en hier spreekt een ervaringsdeskundige - krijg je gegarandeerd stress. Al die last-minute-stress zorgt voor extra spanning op het moment dat je moet presenteren.

Begin dus op tijd, zodat je rustig belangrijke informatie bij elkaar kunt zoeken en een overzichtelijke en gestructureerde presentatie in elkaar kunt zetten. Dit draagt bij aan een meer ontspannen sfeer als je dan daadwerkelijk moet presenteren.

4. Oefenen, oefenen, oefenen
Als je dan eenmaal de tekst voor je presentatie af hebt, oefen 'm dan! Dat hoeft heus niet op andere mensen. Je kunt bijvoorbeeld ook prima een presentatie aan je spiegelbeeld geven. Die luistert vaak ook beter.

5. Besef: Iedereen vindt het spannend
Misschien merk je vlak voor en tijdens je presentatie aan je lijf dat je het spannend vindt. Je handen en benen gaan trillen, je komt moeilijk uit je woorden of je denkt ineens je tekst te zijn vergeten.

Probeer op zo'n moment te beseffen dat iedereen het spannend vindt. Het komt er bij iedereen gewoon op een andere manier uit. Let er niet te veel op en laat het gewoon gebeuren. Als je het tegen probeert te houden, wordt het vaak juist erger.  

6. Begin met een glimlach
Begin je presentatie met een glimlach. Dit is fijn voor het publiek, maar ook voor jou. Een glimlach helpt je ontspannen en geeft het publiek ook een fijne indruk, waardoor de sfeer ook aangenamer wordt.

7. Meer dan je best kun je niet doen
Mocht er dan toch iets misgaan of was je nog steeds heel zenuwachtig, maak je geen zorgen. Als je je best gedaan hebt, is het goed genoeg.

Als je alsmaar de behoefte voelt om het perfect te doen, kun je je tijdens het presenteren onmogelijk ontspannen. Zet je beste beentje voor en onthoud: de perfecte presentatie bestaat niet. 

Kun je nog wel meer spreekbeurttips gebruiken? Hier zeven tips om je presentatie te rocken.

Ga je bijna naar de brugklas? Onze pagina Sevendays.nl/brugklas staat bomvol slimme tips, interessant brugklasnieuws en grappige blogs die je klaarstomen voor de middelbare school. En misschien heb je ook wel iets aan onze speciale krant Brugklas voor Beginners

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren