Kookrubriek

7 tips voor de mooiste foodfoto's

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maaike Kooijman
Maaike
Kooijman

Als je iets níet moet doen wanneer je honger hebt, is het wel Instagram openen. Je feed staat vaak vol met de prachtigste foto’s van eten waarbij het water je meteen in je mond loopt. Het lijkt simpel, maar eten fotograferen is nog een hele kunst. Hoe zorg je dat het er net zo lekker uitziet als het smaakt? Deze tips helpen je op weg!

Even vooraf: alle foto’s in dit artikel heb ik genomen met mijn spiegelreflexcamera. Maar zo'n duur ding heb je echt niet per se nodig, met de meeste smartphones kun je ook heel goede foto’s maken!

1. Maak foto's bij daglicht
Tenzij je een flink bedrag hebt neergeteld voor daglichtlampen, ben je met het fotograferen van eten afhankelijk van de zon zelf. Fotograferen met daglicht klinkt misschien heel logisch, maar toch zijn er heel veel mensen die eten fotograferen met een flitser. Niet doen! In de winter, als het al om vier uur donker wordt, maak ik mijn avondeten soms zelfs een paar uur te vroeg en warm ik het ‘s avonds op. Dat is nou ook weer niet nodig, maar het geeft wel aan hoeveel waarde daglicht heeft.

Het beste kun je licht gebruiken dat zacht is, dus waarbij je niet zulke harde schaduwen hebt. Met goed daglicht is de foto helderder, komen de kleuren beter tot hun recht en ziet je eten er véél smakelijker uit.


Links: daglicht - rechts: met flits

2. Zorg voor een toefje hier en blaadje daar
Het voornaamste wat je nodig hebt voor een mooie foodfoto is natuurlijk een fotogeniek gerecht. Veel gerechten worden net iets leuker met een toefje crème fraîche, wat geroosterde noten of verse kruiden bovenop. En vergeet vooral niet om alles mooi neer te leggen: vaak werkt het goed om niet alles meteen door elkaar te husselen, maar het in laagjes neer te leggen. Wees creatief met het opfleuren van je eten!

3. Denk aan je achtergrond en attributen
Veel mensen denken nog wel eens aan tip 2, maar de achtergrond wordt al helemaal vaak vergeten. Zelf vind ik het heel fijn om met een witte ondergrond te fotograferen; als je die niet hebt, maak dan gewoon een simpel fotostudiootje met wat witte A4’tjes, zoals op bovenstaande foto. Maar er zijn ook mensen die altijd hout gebruiken, of een andere ondergrond. Net wat je mooi vindt!

Naast de ondergrond kun je nog denken aan verschillende schaaltjes, servetjes etc. om de foto leuker te maken. Er is vast wel iets te vinden in de keukenkastjes van je ouders! En wat dacht je van een extra schaaltje met bijvoorbeeld saus ernaast? Als je slim bent, kun je met attributen zelfs laten zien wat het voor gerecht iets is, zoals knoflookteentjes naast een knoflookbrood (die foto staat verderop in dit artikel) of bijvoorbeeld een aardbei naast een aardbeiencupcake.

Links: achter de schermen - rechts: het resultaat

4. Experimenteer: van boven of van opzij?
Fotogeniek gerecht? Check! Mooie achtergrond en attributen? Check! Dan is het nu tijd om de foto te gaan maken! Hierbij is het vooral een kwestie van verschillende hoeken uitproberen. Sommige gerechten zijn mooi van bovenaf, andere juist beter vanaf de zijkant, zoals dingen met laagjes. Daarnaast zul je merken dat het licht in elke positie anders valt. Probeer dus gewoon verschillende dingen uit! Een leuke compositie geeft natuurlijk ook een leukere foto.

Links: van opzij - rechts: van boven

5. Experimenteer: van veraf of van dichtbij?
Dat proberen geldt ook voor de afstand. Soms is het mooi om een foto van hoog boven het gerecht te nemen, vooral als je meerdere borden of andere dingen op tafel hebt. Maar als je goed de ingrediënten wilt laten zien, zoals in bovenstaand broodje, is het juist weer leuk om zo dichtbij mogelijk te komen. Ook als je gerecht een opvallende structuur heeft, is het een aanrader om zo dichtbij te gaan staan dat je ieder rijstkorreltje kunt tellen.

Links: close-up van opzij - rechts: van boven en veraf

6. Experimenteer met scherptediepte
Smartphones zijn hier vaak niet zo heel goed is, maar als je een compactcamera of spiegelreflexcamera gebruikt kun je gaan variëren met scherptediepte. Dat komt erop neer dat je scherpstelt op het belangrijkste gedeelte van de foto en de rest een beetje vaag blijft. In het begin is het een beetje uitproberen, maar dat is wel echt de moeite waard. Hierdoor wordt je foto vaak meteen veel mooier!

7. De finishing touch: bewerk je foto
Bij nabewerking denk je waarschijnlijk meteen aan een tof Instagramfilter, maar dat bedoel ik juist niet. Hoewel filters in sommige gevallen best kunnen werken, verpesten ze vaker de juist zo mooie kleuren van eten. Je kunt wél heel goed bijsnijden en de belichting en het contrast aanpassen om het helemaal naar je wens te maken. Da kan met een programma op je computer (ik gebruik Photofiltre Studio X), maar ook met heel veel apps, zoals Instagram zelf.

Links: voor bewerking - rechts: na bewerking (bijsnijden, licht, contrast)

Als je daarmee klaar bent is je eten misschien inmiddels afgekoeld, maar ja, wie mooie foto's wil moet nou eenmaal soms koud eten... Want als het goed is heb je nu, zeker na wat oefenen, een geweldige foodfoto! 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren