Blog

7x waarom je niet moet uitstellen tot het laatste moment

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Sommige dingen moeten nou eenmaal voor een bepaalde datum gebeuren, of je het nou leuk vindt of niet. Wij jongeren zijn meesterlijk in uitstellen: dan komt het vaak aan op bijvoorbeeld de laatste avond. Dat is niet altijd even fijn, en dit is waarom.

1. Je moet het toch een keertje doen

De taak is niet 1-2-3 voltooid en blijft dus liggen omdat je het uitstelt. Nog niet afgevinkt, dus blijft het ook in je hoofd onrustig: oeps, dat moet ik nog doen! Niet alleen vanuit jezelf is deze druk er, ook je omgeving benadrukt soms de naderende deadline. Doe je het meteen, dan is het maar gebeurd en heb je tijd voor andere (lees: leukere) dingen!

2. Je gaat fouten maken

Als het op het laatste moment aankomt, heb je niet meer genoeg tijd voor een dubbele check. Je bent minder scherp, want het moet snel-snel. Dus is de kans groot dat je foutjes maakt: slordig en onwijs zonde.

3. Je bent niet echt flexibel met een naderende deadline

Als je die avond echt nog die deadline móét halen, kan je niet naar dat leuke feestje van je beste vriendinnetje. Kortom, je mist andere leuke dingen want deze deadline kan je niet meer verplaatsen. Het werk moet gedaan worden, en dat komt nooit echt lekker uit. Beter dus om het meteen te doen zodat je met een gerust hart naar dat feestje kunt. 

4. Je kan het vergeten

Doe je iets niet meteen? Voor je het weet, ben je het alweer vergeten. Dat risico loop je als je iets uitstelt. Ze zeggen niet voor niets: van uitstel komt afstel. 

5. Je mogelijkheden zijn beperkt

Op het laatste moment heb je gebrek aan tijd en ruimte en zijn de mogelijkheden beperkt, dus handel je op de automatische piloot. Je kan geen creatieve plannen meer uitvoeren. Wil je voor een opdracht toch iets bijzonders maken, zoals een kijkdoos in plaats van een simpele poster? Dat is dan te uitgebreid als je tot het laatste moment wacht. Of de winkel is al dicht voor de benodigdheden en dus moet je met je eigen spullen aan de slag. En dan mis je altijd iets. Beperkte mogelijkheden dus.

6. Grotere kans op een slechte(re) indruk

Een sollicitatiebrief pas op het laatste moment versturen? Dan is de kans groot dat ze denken ‘O, dat is zó’n iemand, die wacht tot het laatste moment’. Je zaakjes op orde hebben is altijd een pluspunt. Doordat je op tijd aan de slag gaat kun je je beter voorbereiden en maak je een betere indruk. Je kunt maar één keer een eerste indruk maken, dus doe dat dan zo goed mogelijk.  

7. Andere dingen gaan ervan ten koste

En dat is doodzonde. De nodige slaap, gezellige afspraken en je rust: het is allemaal belangrijk. Dus begin de volgende keer gewoon even wat eerder. Geloof me: je kunt nooit te vroeg kunt beginnen!

Sinds ze kan lezen, is Femke (16) een boekenwurm. Enthousiast als ze is combineert ze het eindexamenjaar met van alles en nog wat. Van mooie woorden wordt ze blij en over boeken en taal kan ze uren praten. Ze schrijft graag en ziet overal verhalen. Haar fototoestel gaat (bijna) altijd mee op pad en ze doet aan wedstrijdzwemmen. Ze heeft een talent voor twijfelen, gebruikt volop post-its en gaat de deur niet uit zonder haar agenda.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren