uitstellen blog
Blog

7x waarom uitstellen zo slecht nog niet is

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Iets op het laatste moment doen, zorgt voor stress en dat je je werk gaat afraffelen. Tenminste, dat wordt vaak gezegd. Maar uitstellen heeft ook zo zijn voordelen: 7 redenen waarom het wél goed is. 

1. Het bevordert creativiteit

Sommigen werken een stuk beter onder tijdsdruk want dan komt de echte creativiteit bovendrijven. Het kan ook zomaar zo zijn dat je in de tijd waarin je nog niet echt bezig was met je opdracht een geniaal idee hebt opgedaan, hoera!

2. Prioriteiten stellen is belangrijk

Soms wil je even iets anders doen. Of lukt het niet. Dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je werk, dus doe het dan op een ander moment. Iets anders is nú leuk en daarna misschien niet meer: dus leef soms ook gewoon even in het moment! Voor dingen die niet kunnen wachten en nu belangrijk zijn: stel dan wat anders uit.

3. Kleiner of geen probleem

Als je even wacht, is er misschien weer nieuwe informatie beschikbaar over de situatie. Daardoor kun je beter inspelen op wat er gevraagd wordt. En wie weet is het probleem al vanzelf over gegaan, of – als het gaat om een huishoudelijk klusje – heeft iemand anders het al opgepakt.

4. Later is efficiënter

Op het laatste moment nog bergen werk moeten verzetten, zorgt ervoor dat je gaat strijden. Efficiëntie en doelgericht werken komen om de hoek kijken. De kwaliteit van je werk kan zomaar verhogen als je het op een later tijdstip doet, omdat het dan pas echt echt echt urgent is. Dan ga je er ook echt voor!

5. Niet meer werk

Als je vroeg klaar bent met wat je moet doen, kan het zomaar zo zijn dat iemand misschien weer meer werk jouw kant op schuift. Klaar met je takenlijstje? Dan komt er vast iets anders voor in de plaats en dat wil je natuurlijk niet.

6. Niks op je lijstje is saai

Een drukke agenda hebben is in. Om te zeggen dat je het druk hebt, moet je altijd iets te doen hebben. Anders is het maar saai, toch? Doe je iets meteen, dan bestaat de kans op verveling en dat is niet wat je wil.  

7. Je bent ook maar een mens…

Een jongere om specifiek te zijn. En dan is plannen nogal moeilijk! Dat gedeelte van de hersenen is gewoon nog niet zo ontwikkeld, dus: don’t blame us! We kunnen er gewoon echt niks aan doen.

Sinds ze kan lezen, is Femke (17) een boekenwurm. Enthousiast als ze is combineert ze haar studie Nederlandse Taal & Cultuur met van alles en nog wat. Van mooie woorden wordt ze blij en over boeken en taal kan ze uren praten. Ze schrijft graag en ziet overal verhalen. Haar fototoestel gaat (bijna) altijd mee op pad en ze doet aan wedstrijdzwemmen. Ze heeft een talent voor twijfelen, gebruikt volop post-its en gaat de deur niet uit zonder haar agenda.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren