blog allergie
Blog

Allergie is niet besmettelijk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Langzaam trek ik mijn t-shirt uit bij gym. Ik voel mijn huid prikken en probeer met mijn hand de allergieplekken te verbergen. Met mijn andere hand trek ik mijn broek uit, maar het is al te laat. Een klasgenoot heeft het al gezien. 'Iew, wat is dat?', gilt ze. Ze wijst lachend naar mijn rode plekken en  andere klasgenoten zien het nu ook. Er ontstaat een cirkel van nieuwsgierige kinderen om mij heen. 'Is dat besmettelijk?', vraagt een meisje. Schaamte verspreidt zich door mijn hele lichaam.

Bovenstaand scenario is mij altijd bijgebleven: dat kinderen vol verbazing naar mijn allergie keken en me het gevoel gaven dat eczeem een enge ziekte is. Ik kan mij de nachten en dagen nog herinneren (misschien omdat gisteren ook zo'n dag was) dat het enige waar ik aan denken kan de jeuk is. De verschrikkelijke jeuk. Als in tientallen muggenbulten hebben, alleen zijn deze muggenbulten hevig open gekrabd en voelen sommige zelfs ontstoken. Alleen gaan deze muggenbulten niet weg, ze lijken er altijd te zijn. Er is helaas ook geen mug die je de schuld kunt geven en uit woede kunt vermorzelen.

Ik heb eczeem

Er zijn verschillende typen allergieën. Ik heb constitutioneel eczeem, ook wel eczeem genoemd. Naarmate dat ik ouder word merk ik dat ik het meest allergisch ben voor stress (ja, dat is mogelijk). Tijdens proefwerkweken of spannende gebeurtenissen protesteert mijn huid meer dan mijn hoofd. Maar ook heb ik een allergie voor honden, katten, noten, cranberries, knoflook etc.

Schoonheidsideaal

Zelf heb ik het gevoel dat allergie lelijk wordt gevonden. We leven in een tijd dat een mooie huid een groot schoonheidsideaal is onder vrouwen, maar ook onder de mannen. Ik schaam mij daarom ook ontzettend als mijn allergie de vrije loop neemt en probeer dit te verbergen met coltruien en oude sjaaltjes. Maar wanneer de allergie dan ook op mijn gezicht komt is een drukke stad wel de laatste plek waar ik wil zijn.

​Mijn huid is mijn grootste onzekerheid. Iets wat ik onmogelijk kan beheersen. Ik heb moeite om te accepteren dat allergie iets is wat bij mij hoort. De vraag 'Is allergie besmettelijk', doet mij daarom ook zeer. Het antwoord is 'nee' voor de onwetenden. Hoewel het voor sommigen maar rode plekken lijken is het voor een ander veel meer. Probeer daarom, ook met veel andere kwalen, zonder een al te groot oordeel naar een ander te kijken. En voor de mensen met allergie: sterkte, je bent goed zoals je bent. En nu nog zelf geloven…
 

Lotte verzamelt om onverklaarbare reden haar hele leven al schildpaddenbeeldjes. En boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar die leest ze eigenlijk nooit. Droomt er al sinds haar elfde van om schrijfster te worden. Lees meer blogs van Lotte.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren