geluk van jezelf en anderen
Blog

Andermans geluk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Het is een eigenschap die ik probeer te mijden, maar soms lukt dat niet. Ben ik het zonder dat ik er erg in heb en vergeet ik de ander totaal. Dan ben ik egoïstisch, zonder dat ik dat echt wil zijn.

Misschien is het de verslaving aan aandacht en zelf in het middelpunt willen staan waardoor ik een ander vergeet. Maar wat is het nut van egoïsme? De wereld wordt er niet echt mooier door. Maar het is wel een stuk fijner als we allemaal wat meer voor en met elkaar doen. Dat je een ander eens in het middelpunt laat staan en zelf een stapje naar achter doet. Omdat een betere wereld bij jezelf begint, moet ik daar dus ook starten.

​Want ook ik ben soms egoïstisch. Van het laatste koekje in de chocolademelk opeten tot een ander kwetsen omdat ik liever (niet) alleen wil zijn. Maar ook wanneer ik allergie heb, ik mensen dan negatief benader vanwege de jeuk en pijn. Of als ik iets zo graag wil, dat ik vergeet dat de ander ook iets kan willen. 

Schaduw

Want onthoud: aandacht is slechts van korte duur. Wie heeft er nou behoefte aan een vriend die elke lichtstraal wil grijpen en jou alleen de schaduw gunt? Egoïsten zullen op de lange duur alleen achter blijven, met zichzelf als grootste fan. Zichzelf realiserend, dat alleen toch wel heel alleen is.

Glimlachen

Daarom is het belangrijk voor je medemens, maar ook voor jezelf, om te onthouden dat je niet de enige bent die vitamine D nodig heeft. Dat anderen ruimte en soms ook hulp nodig hebben om te groeien. Hulp die jij kunt bieden, en kracht die jij aan een ander kunt geven. Samen stralen en samen in de zon te dansen. En is het niet prachtig om het nieuwe jaar met dit voornemen te beginnen: dat jij en ik niet langer egoïstisch willen zijn. Want uiteindelijk is er weinig mooier dan een glimlach op iemand anders zijn gezicht. Een glimlach die mede door jou bezorgd is. Voldoening halen uit andermans geluk is waar het om draait, en niet om jouw one minute of fame. Die misschien ook nog eens ten koste gaat van een ander. Ook  Zo wil ik in ieder geval niet meer zijn als mens zijn. En jij?

Lotte verzamelt om onverklaarbare reden haar hele leven al schildpaddenbeeldjes. En boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar die leest ze eigenlijk nooit. Droomt er al sinds haar elfde van om schrijfster te worden. Lees meer blogs van Lotte.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren