Blog

Angst voor achttien

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Je zou mij als een laatbloeier kunnen bestempelen: iemand die tijdens haar brugklasjaren verlangde naar de basisschool. Die 'slechts' vier jaar nodig had om aan haar huidige middelbare school te wennen. Ik ben iemand die achterloopt in de tijd. Een meisje die als het kon tijd zou kopen om geen achttien te worden, omdat dit meisje simpelweg niet ouder wil worden.

Toen ik jonger was had ik vaak fantasieën over hoe ik eruit zou zien als ik later groter was. Dromen die iedereen wel eens heeft gehad. En die tegenvallen. Maar nu ik ouder ben, heb ik geen idee hoe ik later zal en wil zijn. Ik vind het zorgeloze leven van een zeventienjarige wel prima. Maar misschien voel ik naast gemakzucht ook gewoon angst.

De puberteit

De puberteit is een periode van chaos gevuld met emoties. Het is net als toen men zich realiseerde dat de zon om de aarde draait. Een ontdekking net zoals wanneer je je realiseert dat de aarde niet om jou draait. Het is langzaam je ogen openen en realiseren dat er meer bestaat dan ‘ik’. Je weet meer en je denkt meer, maar op sommige momenten zou je willen dat het allemaal wat minder kon.

De reden dat ik liever geen achttien word, is omdat ik het gevoel heb dat er dan meer van mij verwacht wordt. Als achttienjarige ben je ineens volwassen en heb je meer verantwoordelijkheden. Je maakt het liefst een overstap van dromerige, hopeloze tiener naar een zelfverzekerde jonge vrouw. En dat allemaal op het moment dat ik denk te begrijpen hoe de wereld werkt.

‘Stel je niet zo aan’

Ik weet het, ik klink misschien als iemand die geen verantwoordelijkheid wil nemen. Of misschien denk je: het valt wel mee, als achttienjarige heb je niet eens zoveel verantwoordelijkheden. Maar ook dat is iets waar de overheid anders over denkt. Zo kreeg ik - toen ik pas een paar maanden zeventien was - een brief waarin ik de zorgtoeslag moest regelen. En dit soort brieven stapelen zich op.

Ik zal moeten accepteren dat ik over een week niet langer zeventien ben. Dat ik alcohol mag nuttigen in het openbaar en naar films mag loeren van 18+. En ik probeer het positief te bekijken: ik heb waarschijnlijk maar vier jaar nodig om aan het achttien jaar zijn te wennen ;-)

Verzamelt om onverklaarbare reden haar hele leven al schildpaddenbeeldjes. En boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar die leest ze eigenlijk nooit. Droomt er al sinds haar elfde van om schrijfster te worden.
Wil je meer lezen van Lotte? Lees ook haar andere blogs.

 

 

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden