geslaagd telefoontje
Blog

Angst voor uitslag eindexamen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
niek
Niek
de Bruijn

♫ Tring tring ♫ Net als veel eindexamenkandidaten had ik – drie jaar geleden – angst voor dat ene telefoontje: geslaagd, gezakt of herexamen?

Een doodsbenauwde havo 5-leerling, wachtend op zijn eindexamenuitslag. Als ik er aan terugdenk krijg ik er haast zélf uitslag van.

Zenuwpezen
Stapels samenvattingen en syllabussen heb ik door geploeterd en wekenlang hebben docenten me doodgegooid met examentips. Tóch had ik het gevoel dat ik mijn eindexamens heb verkloot. Wiskunde liet ik aan het begin van het schooljaar vallen, anders zou ik van zijn lang-zal-ze-leve nooit slagen. De hele dag liep ik te zenuwpezen en van mijn vingernagels was weinig meer over.

Zeven kleuren stront
De meeste toetsen had ik van tevoren al nagekeken via de door het LAKS gedeelde antwoordmodules, maar het maakte me eigenlijk nóg nerveuzer. Ik scheet zeven kleuren stront: iets waar mijn docente Beeldende Vorming uit de brugklas trots op zou zijn geweest. Ik wilde namelijk zó graag naar het hbo. Eindelijk doen wat ik écht leuk vind. De vlag met rugzak uit en genieten van een welverdiende vakantie. Maar tot die tijd zat ik vol spanning naast de telefoon.

Rondspoken
Het wachten op het verlossende telefoontje leek een eeuwigheid te duren. Vanaf 15 uur werd mijn jaarlaag gebeld, of je gezakt was of een herexamen had. Ik wilde zo snel mogelijk antwoord op de vraag die al dagen rondspookt in mijn hoofd: Ben ik geslaagd voor mijn eindexamen? De enige vraag die spannender was dan dat, werd zeven seizoenen lang gesteld door Art Rooijakkers. Ik probeerde mijn tijd te doden door een boek te lezen. Maar zodra ik naar buiten stapte met mijn literatuur, gaat de telefoon.

Brok in mijn keel
Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken, want ik besefte maar al te goed wat dit betekent. Mijn eindexamen is niet gegaan zoals ik had gehoopt. Met een brok in mijn keel luister ik naar wat mijn mentor te vertellen heeft. “Ik heb slecht nieuws voor je, maar …”

Dag des oordeels
Er is nog hoop, hallelujah! Waar mijn klasgenoten zich klaarmaken voor het eindgala en op een zonnig terras vieren dat zij de middelbare school eindelijk achter zich kunnen laten, zat ik nog een week te zwoegen op Engelse teksten voor mijn herexamen. Na drie uur teksten lezen in een muf klaslokaal, moest ik wéér een eeuwigheid wachten op de telefoon, die op de dag des oordeels sowieso zou rinkelen. Zodra ik de hoorn weer ophing, stofte ik mijn rugzak af en hing hem aan de vlaggenstok: ik was geslaagd!

Memes, gifjes en kattenfilmpjes. Niek (20) is vaak scrollend door een tijdlijn te vinden. Facebook, Instagram of YouTube: áls er maar wat te lachen valt! Deze journalist in spé blogt voor 7Days om meer ervaring op te doen voor zijn opleiding journalistiek.. Lees hier meer blogs van Niek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren